Slovenija
97 ogledov

Dvakrat je že bežal

"Prvič sem se pred divjo svinjo zatekel kar na borovec," je povedal Rado Mihalič Žurnal24 main
Število divjih prašičev in volkov se je močno povečalo, divje svinje 
napadle celo ljudi.
Merjasec celo v Trstu
Napad. Il Piccolo poroča o napadu merjasca v predmestju Trsta. Žival je v ponedeljek v tržaškem predmestju Rocol, območju med katinarsko bolnišnico in središčem, ranila dva človeka, ki sta delala na vrtu. Merjasec je s čekani najprej v nogo zabodel 64-letnika, nato pa napadel še njegovega 39-letnega sina.

Ekorejec iz Ocizle pri Kozini Rado Mihalič je letos že dvakrat bežal – prvič pred divjo svinjo, pred katero se je zatekel na borovec, drugič pa pred volkom, ko je skočil na prižgani traktor. Največ preglavic ima zaradi volkov. “Ne vemo več, kaj naj storimo. Volk je zaščitena žival, niti preganjati ga ne smemo, ker smo takoj v prekršku. Lahko nas kaznujejo celo s 27 tisoč evri globe. Bojim se, da bom enkrat šel v Ljubljano in naredil kakšno neumnost,” razlaga.

Napadi volkov na njegove živali se zadnje tri tedne vrstijo na skoraj dva ali tri dni.

“Ali to, da nam na noč raztrga več živali, nekatere ne umrejo takoj in ranjene begajo naokoli, ni mučenje živali?” sprašuje. Lani je opazil 400 pokolov drobnice, letos jih bo še več, ocenjuje.

200 divjih svinj so lani odstrelili v okolici Kozine.
Hitro se množijo
Vojko Lazar iz Lovske družine Videž Kozina pravi, da je na območju stalno naseljenih več volčjih krdel, v katerih je od pet do 12 članov in se hitro množijo. “Volk resnično predstavlja velik problem, ker je njegov odstrel mogoč le z odločbo. Do Obale še ni prišel, do Socerba in Črnega Kala pa že. Pri nas človeka že dolgo ni napadel, ni pa izključeno, da se to ne bo zgodilo. Nekaj rekreativnih tekačev na našem koncu so volkovi že prestrašili,” razlaga.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

V zadnjih letih so se izjemno namnožile tudi divje svinje; škodo, ki jo povzročajo, poskušajo lovci zmanjšati z odstrelom. Lani so jih pri Kozini odstrelili 200, letos bo številka podobna.

Svinje tudi na Obali
Boris Petelin iz Lovske zveze Koper dodaja, da divje svinje največ škode povzročijo okoli Dekanov in Plavij; opažajo, da se ponoči že približujejo tudi naseljem. “Načeloma sicer velja, da se divja svinja pred ljudmi, zlasti če so glasni, umakne, če seveda ni ranjena. Opažamo, da so se zdaj, v sezoni gob, divje svinje s teh terenov večinoma umaknile,” pravi. Po njegovih besedah je veliko divjih prašičev tudi v dolini Dragonje, priljubljeni kolesarski in sprehajalni destinaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.