Slovenija
65 ogledov

Dvakrat več let penzije kot službe

starejši ljudje upokojenci starostniki starost Shutterstock
Deset v pokoju skoraj 53 let.

Deset upokojencev, ki najdlje prejemajo pokojnino, jo v povprečju prejema že 52 let in deset mesecev. Po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) so se upokojili stari 41 let. Če predpostavimo, da so začeli delati pri 15 letih, so imeli 26 let pokojninske dobe, kar pomeni, da pokojnino prejemajo že dvakrat toliko časa, kot so delali.

Lani so imele novopečene upokojenke 35 let in pet mesecev delovne dobe, upokojenci pa dobri dve leti več.

Trikrat nad povprečjem

Rekorderji so po času prejemanja od dva do trikrat nad povprečjem. Lani so ženske pokojnino povprečno prejemale 22 let in štiri mesece (štiri leta in štiri mesece več kot pred desetimi leti), moški pa 16 let in osem mesecev.

Nekoliko nadpovprečna je tudi pokojnina rekorderjev: znaša namreč 683 evrov, kar je deset odstotkov nad povprečjem. Povprečna starostna pokojnina je bila septembra 617 evrov.

Ženskam lepše le v Italiji

Le v Italiji lahko ženska, ki se je upokojila leta 2010, pričakuje, da bo dobila več pokojnin kot pri nas, so izračunali v Organizaciji za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Tam lahko pričakuje, da bo v pokoju živela 27,3 leta, medtem ko je pri nas ta doba 27,2 leta, kar pomeni, da je delala le osem let več, kot bo prejemala pokojnino. Za primerjavo, v državah OECD lahko ženske pričakujejo štiri leta manj prejemanja pokojnine, na Norveškem pa celo osem let manj.

Slovenci, ki so se upokojili leta 2010, lahko pričakujejo 19 let pokojnine, kar je le slabo leto nad povprečjem OECD. Pokojnino bodo prejemali povprečno pol toliko časa, kot so delali.

Izračun je bil sicer narejen pred pokojninsko reformo, a prav včeraj je premierka Alenka Bratušek priznala, da so njeni finančni učinki "bistveno manjši, kot se je to predstavljalo ob sprejemanju reforme", ter da bomo morali "kmalu zagristi v to jabolko in poiskati nove rešitve".

Komentarjev 8
  • kapibara 19:10 30.november 2013.

    Fantje, teli ki prejemajo penzijo dalj časa, kakor so hodili v službo, jo niso zaslužili v rudniki+železarni+pristanišču+.. in pridobitvenem delu.. ampak uz kafu i bratskimi mutnimi odnosi bivše YU...

  • westal 06:54 20.november 2013.

    Koliko je teh pilotov? Bore malo.

  • westal 06:53 20.november 2013.

    Zaposleni so bili na delovnih mestih kjer jim je delovno dobo krojil benificiran delovni staž. Na takšnih delovnih mestih je lahko vsak srečen, če pokojnino sploh dočaka.Tistih nekaj upokojencev pa tudi ne more spraviti države na kant. Veliko današnih ...prikaži več upokojencev ni poznalo prostega konca tedna. Delalo se je tudi ob nedeljah največkrat brez plačila. Ustvarili so skupno premoženje katerega krajo so omogočile poosamosvojitvene vlade.Jaz na upokojence gledam z drugačnimi očmi kot večin mladih, ki za svojo lenobo in nezaposlenost krivi upokojence. Tisti, ki so zdaj v pokoju niso iskali služb ampak delo.LP