Slovenija
18 ogledov

Dvanajsti dan padavin

V nedeljo se bo pooblačilo, izključena ni niti toča. (Foto: Nik Rovan) Žurnal24 main
Po vsej državi trenutno dežuje, padavine bodo ponehale popoldne. Pretok rek je srednji, večjega imata le Sava in Soča. Obeti: naslednji teden bo topleje.

"Trenutno smo pod vplivom jugozahodnih višinskih zračnih tokov, ki prinašajo k nam bolj ali manj vlažen zrak. V večjem delu Slovenije dežuje, tako bo tudi celo dopoldne. Popoldne se bodo padavine malo umirile, vreme bo spremenljivo, ponekod se lahko prikaže tudi sonce," je povedal dežurni vremenoslovec Jure Jerman z Agencije RS za okolje.

Dvanajst dni dežja
Statistično gledano so trenutne razmere maja primerljive z drugimi leti. Kar je neobičajnega, je obdobje z jugozahodnim tokom z zelo spremenljivim vremenom, ki traja že dvanajst dni. V Ljubljani je danes dvanajsti zaporedni dan, ko dežuje, kar pa ni najbolj pogosto v tem času.

Zaradi velike spremenljivosti je težko napovedati, kateri predeli po državi bodo najbolj na udaru. Temperature bodo danes od 15 do 20 stopinj Celzija.

Jutri bo vreme za spoznanje lepše, nekaj več možnosti za plohe in nevihte je na zahodu države in v gorskem svetu, drugod bo delno jasno in večinoma suho vreme. Na Štajerskem in v Prekmurju bo pihal jugozahodni veter.

V soboto bo nad naše kraje prišlo ciklonsko območje, sobota bo tako oblačna in deževna, na Primorskem bo zapihala zmerna burja, proti večeru na Štajerskem tudi severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo med 6 in 13 stopinj Celzija.

Naslednji teden se bo vreme malo bolj stabiliziralo, načeloma bo za spoznanje lepše. Kakšne plohe niso izključene, bo pa tudi nekaj sonca. Na začetku tedna ne bo preveč toplo in bo primerno temu letnemu času, nato pa se bo ogrelo.

Splošne napovedi, kakšno poletje je pred nami, je težko dati. Sezonske napovedi so sicer nezanesljive, in če verjamemo napovedim, bo poletje povprečno. Ne obetajo se ekstremi v katerikoli smeri, še zaključi vremenoslovec.

Reke bodo naraščale v noči na nedeljo

Deževno obdobje se vleče nekaj dni in imamo občutek, da je več padavin, vendar je skupna količina za ta čas povsem običajna
Janez Polajnar, Arso

Vodnatost večine rek v državi je srednja. Na vzhodu države so manjši pretoki rek, le Sava in Soča v zgodnjem toku imata ta trenutek velike pretoke. Padavine se obetajo vse nadaljnje dni, le jutri bo padavin najmanj, tako da se velike povečane vodnatosti ne pričakuje, zlasti ne danes in jutri, je povedal hidrolog Janez Polajnar z Arsa.

Reka Sava, dero%C4%8Da reka, %C4%8Crnu%C4%8De, poplave | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main



V noči na nedeljo nas bo prešla hladna fronta, ki bo prinesla več padavin, zlasti v južni in vzhodni Sloveniji. V noči na nedeljo bodo tako reke na teh območjih narasle. Pričakujemo povečano vodnatost rek zlasti v južni in vzhodni državi – predvsem manjše reke na Kozjanskem, v Halozah, na območju Pohorja in v Slovenskih Goricah. Te reke lahko dosežejo velike letne pretoke.

Danes do 7. ure zjutraj je največ padavin padlo na Lisci, in sicer 25 litrov na kvadratni meter, včeraj pa je bilo na Voglu 62 litrov. Gre za povprečne vrednosti, kar za ta čas ni nič neobičajnega.

Za zdaj je vodnatost rek na tem območju majhna, v strugah je malo vode, in padavine ob koncu tedna naj načeloma ne bi povzročile poplavljanj. Je pa odvisno, kako bodo padale padavine – če bodo silovite nevihte, potem bo možno, da bo prišlo do manjših razlitij ob manjših vodotokih. O tem bo več znanega v prihodnjih dneh, ko bodo na Arsu tudi izdali opozorilo.

Za zdaj opozoril še ni, razen pri plimovanju morja. Danes zvečer okrog 20. ure in v petek ter zlasti soboto bo plimovanje povišano. V soboto, ko bo zračni pritisk močno padel, pa pričakujemo, da bi morje lahko poplavilo najnižje dele obale. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.