Slovenija
13 ogledov

Dve leti bo na suhem

Gradbeno jamo HE Krško je septembrska voda izdatno zalila, zato je bila zamuda p Žurnal24 main
Zaradi zapletov pri denarju in razpisih za akumulacijski bazen bo elektrarna brez vode.
To je svinjarija, saj zdaj napovedujejo, da bodo v Posavju gradili le nasipe, brez energetike.
Niko Galeša

"Hidroelektrarna Krško bo dve leti stala na suhem, saj akumulacijskega bazena zanjo sploh še niso začeli graditi,” je črnogled sicer večni optimist Niko Galeša, ki je za danes sklical sejo odbora za spremljanje gradnje hidroelektrarne (HE) na spodnji Savi.

Nanjo je povabil družbenike in predstavnike vlade, zadnjih pa, kot smo neuradno izvedeli, ne bo na sejo v Sevnico. Posavci naj bi od vlade zahtevali, naj pospeši projekt gradnje HE Krško in Brežice, za katero niti še državni prostorski načrt ni sprejet. “Zahtevali bomo, naj za to nekdo odgovarja,” je besen Galeša, ki napoveduje, da “lahko pade tudi interpelacija”.

Čakajo na razplet
"Manjšo zamudo pri gradnji energetskega dela, ki je nastala zaradi poplav, bomo nadoknadili, a to nam nič ne pomaga, saj se gradnja akumulacijskega bazena še začela ni," je pesimističen tudi direktor družbe Hidroelektrarne na Spodnji Savi Bogdan Barbič. Krivdo za tako stanje pripisuje "lanski lahkotni zaustavitvi financiranja ministra Erjavca", zaradi česar je bil razveljavljen prvi zapis za gradnjo akumulacijskega bazena.

Leto in pol za bazen
Akumulacijski bazen krške HE bi moral biti zgrajen do prihodnje jeseni, a se to ne bo zgodilo. Gradnja naj bi trajala 18 mesecev, a se še začela ni. Po lanski razveljavitvi razpisa in letošnjem izboru izvajalca CGP Novo mesto zdaj potekajo pritožbeni postopki, ki se do konca leta ne bodo končali. Poleg tega Infri zmanjkuje denarja in čaka na odobritev desetih milijonov evrov kredita. Ni nujno, da jih bo dobila, saj je računsko sodišče po opravljeni reviziji zakon o koriščenju energetskega potenciala spodnje Save poslalo v ustavno presojo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.