Slovenija
0 ogledov

Dve leti globoko v minusu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Proračun za prihodnji dve leti je sprejet. Leta 2010 bo primanjkljaj znašal pet odstotkov BDP, leto kasneje pa naj bi bil še 4,1-odstoten.

V letu 2010 se bo po sprejetem predlogu v državno blagajno steklo 8,6 milijarde evrov prihodkov, odhodki pa so načrtovani v višini 10,5 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo tako znašal 1,8 milijarde evrov.

Država se bo prihodnje leto lahko zadolžila za 3,6 milijarde evrov, v letu pozneje pa za 2,6 milijarde evrov.

 

Država bo prihodnje leto vodila aktivno fiskalno politiko ter z državnim dolgom spodbujala gospodarsko rast, visok primanjkljaj upravičuje finančni minister Franc Križanič. "Ko bo očitno, da bodo zasebne investicije začele zopet poganjati povpraševanje, bomo začeli z intenzivnimi izhodnimi strategijami," napoveduje.

V letu 2011 se bodo proračunski prihodki zvišali na 8,8 milijarde evrov, odhodki pa malenkostno znižali na 10,4 milijarde evrov, napoveduje vladna stran. S tem vlada načrtuje znižanje proračunskega primanjkljaja na 1,5 milijarde evrov.

Križanič je sicer že povedal, da bo zaradi nejasnih napovedi vlada jeseni prihodnje leto pripravila spremembe proračuna za leto 2011, ki bodo vključevale predvidene strukturne reforme.

"Potratno, odraz zamujenih priložnosti"
Opozicija v izvedbo tako zastavljenega proračuna dvomi in je prepričana, da bo sledil rebalans. Po mnenju opozicije je proračun preveč potraten, na prihodkovni strani pa odraža vse zamujene priložnosti vlade in koalicije za soočenje z gospodarsko krizo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.