Slovenija
52 ogledov

Dve leti in pol dela za en mesec pokoja

Slovenija 03.04.11, pometanje, pometa stopnice, cistilka, ciscenje, foto: shutte Shutterstock
Dopolnilno delo. Višje kazni za neprijavljene.

S prihodnjim letom ministrstvo za delo načrtuje uvedbo vrednotnic za osebno dopolnilno delo, s katerimi naj bi omejili delo na črno. Ob tem bi ljudje, ki tako delo opravljajo, pridobili pokojninsko dobo, kar naj bi po besedah ministrice za delo Anje Kopač Mrak predstavljalo spodbudo za prijavo osebnega dopolnilnega dela.

Naročnik dela bo moral za osebo, ki mu čisti stanovanje ali varuje otroke, vsak mesec kupiti vavčer za devet evrov, od česar bo šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva pa v zdravstveno. Vsak vavčer bo varuški, inštruktorju ali čistilki prinesel en dan pokojninske dobe. Da bi si posameznik prislužil mesec pokojninske dobe, bo moral tako zbrati kar 30 vavčerjev. Torej če bo varuška delala vsak mesec le za eno družino, bo morala za mesec pokojninske dobe delati kar 30 mesecev oziroma dve leti in pol.

Seznam del še ni znan

Katera dela je mogoče izvajati kot osebno dopolnilno delo, zaenkrat še ni znano, saj točen seznam del še ni izoblikovan. Kopač Mrakova pojasnjuje, da se bo izoblikoval šele kak mesec po sprejemu zakona, ki naj bi ga predvidoma sprejeli prihodnji mesec. Je pa že znano, da se bo na seznam del uvrstilo tudi inštruiranje.

Višje kazni za kršitelje

Tistim, ki bi kljub tej možnosti še vedno delali na črno, se z novim zakonom obetajo za okoli 25 odstotkov višje denarne kazni. Za neprijavljeno osebno dopolnilno delo je zagrožena kazen od 1.000 do 5.000 evrov. Nadzor nad zaposlovanjem in delom na črno bo po novem izvajala carinska uprava, ki bo lahko za prekrške iz koristoljubja izrekla tudi trikratnik predpisane globe. Čeprav se večina kršitev zgodi na domovih, pa cariniki tam ne bodo imeli pristojnosti za inšpekcijski nadzor. Tudi zato Kopač Mrakova priznava, da je nadzor nad takim delom na črno težaven, vendar verjame, "da si ljudje želimo imeti stvari urejene", sistem vrednotnic pa naj bi bistveno zmanjšal težavnost uradne prijave takšnega dela.

Zaslužek omejen na tri plače

Oseba, ki bo želela opravljati dopolnilno delo, se bo morala najprej prijaviti na upravni enoti oziroma Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve, nato pa vsake pol leta o opravljenem delu poročati davčni upravi. Polletni zaslužek bo omejen na tri povprečne plače oziroma na nekaj več kot 3.000 evrov.

 

Komentarjev 4
  • Branko Brzin 15:44 02.april 2014.

    tako bo delala raja ,kako bo pa delala elita ,ta pa naprej na črno ,šalabajzarji

  • mirko 13:38 02.april 2014.

    Levičarska vlada se je za polnjenje proračuna (za plače v javnem sektorju), spravila na reveže. Sramota !!!

  • Villa 08:29 02.april 2014.

    Anja Kopač Mrak najbolj nesposobna in pokvarjena ministrica