Slovenija
23 ogledov

Dve milijardi vstopata v veliko tridnevje

Grahm meni, da bi se vrnitev Kristusa znala zgoditi kaj kmalu. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Z današnjim velikim četrtkom se za več kot dve milijardi kristjanov na svetu začenja veliko tridnevje, ki bo vrhunec doseglo v nedeljo na največji krščanski praznik veliko noč.

Danes se kristjani spominjajo Jezusove zadnje večerje z apostoli. Ta predstavlja ustanovitev evharistije in duhovništva.

Že dopoldne so se po cerkvah darovale t. i. krizmene maše, ki so ime dobile po posvetitvi oljčnega olja v sveto krizmo. Duhovniki pri tej maši obnovijo duhovniške obljube. Po cerkvah po vsem svetu pa bodo danes potekale tudi maše zadnje večerje, za katere je značilen obred umivanja nog po vzoru Jezusa, ki je umil noge svojim apostolom.

Pri večerni maši bo papež Benedikt XVI. po Jezusovem vzoru umil noge 12 duhovnikom. Tudi po slovenskih cerkvah bodo duhovniki simbolno umivali noge izbrancem.

Vse tri glavne ločine praznujejo skupaj
Letos bodo na isti dan kot katoličani in evangeličani veliko noč obhajali tudi tisti pravoslavni kristjani, ki uporabljajo julijanski koledar. Po pravoslavnih cerkvah bodo danes dopoldne potekale liturgije, zvečer pa bogoslužja, ki jih imenujejo bdenje in pri katerih berejo 12 evangelijskih odlomkov.

Veliko tridnevje se bo nadaljevalo z velikim petkom, dnevom spomina na Kristusovo trpljenje in smrt na križu, s katero je po verovanju kristjanov odrešil svet. Po sobotnem bedenju pa v nedeljo sledi velika noč, praznik vstajenja, s katerim krščanski svet slovesno zaključi 40-dnevni post.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.