Slovenija
12 ogledov

Dve petini Slovencev surfa mobilno

Nokijino preiskavo je predstavil generalni direktor za alpsko regijo in Jugovzho Žurnal24 main
39 odstotkov slovenskih uporabnikov interneta na svetovni splet vstopa tudi prek mobilnih telefonov. To je manj kot na Hrvaškem.

Slovenci prek mobilnega telefona najraje preverjamo vremensko napoved (54 odstotkov anketiranih), dostopamo do iger (38 odstotkov) ali druge zabave (37 odstotkov). To kaže raziskava, ki jo je za slovenski trg naročila finska Nokia.

Žurnal24 je mogoče spremljati tudi na mobilnikih. Najdete nas na http://m.zurnal24.si

Najpogostejši odgovori na vprašanje, zakaj anketirani ne uporabljajo mobilnega telefona kot dostopno točko do interneta, so negotovost glede višjih stroškov, premajhen zaslon mobilnika ali preprosto manjša potreba po uporabi mobilnega interneta. Več kot polovica anketiranih (53 odstotkov) pa verjame, da bi možnost povečave spletnih strani na mobilnih napravah zagotovila boljšo berljivost in s tem pripomogla k boljši izkušnji.

V primerjavi s sosednjo Hrvaško je v Sloveniji delež tistih, ki so se z mobilnimi aplikacijami že srečali, nekoliko nižji, saj se je že 45 odstotkov anketiranih Hrvatov srečalo z mobilnim internetom. Vendar pa si slovenski uporabniki v povprečju namestijo pet aplikacij (skupno 15) več od hrvaških uporabnikov.

Čakajo na aplikacije ...
Najpogostejša odgovora, kakšne koristi prinaša mobilni internet, sta hiter dostop do informacij ali olajšana navigacija. Slovenci pa pogrešamo predvsem aplikacije meteorološkega zavoda, AMZS, POP TV, NLB, Mimovrste, Dursa ali Slovenskih železnic.

Raziskava je potekala na spletu na vzorcu 702 Slovencev. Enako raziskavo so izvedli tudi v Avstriji, Bolgariji, Srbiji, Grčiji, Švici in na Hrvaškem.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.