Slovenija
170 ogledov

Dve smrti na ladji Splošne plovbe

Tovorna ladja Splošna plovba
Na ladji Tamar je prišlo do eksplozije; po zadnjih podatkih sta umrla dva člana posadke, še dva sta huje poškodovana, med njima en Slovenec.

Sredi Atlantskega oceana je na ladji Splošne plovbe Tamar eksplodiralo. Pri tem sta dva člana posadke umrla, dva sta huje opečena, je za portal MMC povedal predsednik uprave Splošne plovbe Egon Bandelj. Eden izmed poškodovanih mornarjev je Slovenec; slovensko zunanje ministrstvo je ob tem sporočilo, da je družina slovenskega mornarja, ki je bil v nesreči poškodovan, obveščena in tudi v stiku z lastnikom ladje, ki usmerja plovbo ladje in skrbi za zdravstveno oskrbo poškodovanih.

Do nesreče je prišlo približno 1300 navtičnih milj (2400 kilometrov) od obale pri Cape Cod (blizu Bostona). Ladja je bila na poti iz Baltimora proti Gibraltarju, do nesreče je prišlo na dobri tretjini poti. 

Da je prišlo do eksplozije v skladišču na premcu ladje, je včeraj zjutraj okrog sedmih po lokalnem času ameriški obalni straži sporočil kapitan in dodal, da poškodovani člani posadke potrebujejo nujno zdravniško pomoč. 

Na pomoč tudi dve kanadski bojni ladji

Na pomoč je prišla ameriška obalna straža in reševalna ekipe nacionalne garde z letalom in šestimi reševalci padalci. Padalci, ki naj bi do ladje prišlo ob pol sedmih zvečer, torej skoraj 12 ur po klicu na pomoč, naj bi iz letala Lockheed HC-130 skočili z malim čolnom in moderno medicinsko opremo, poroča spletna stran marinelink.com. 

Na klic na pomoč se je odzvala tudi kanadska obalna straža, ki je na kraj nesreče preusmerila dve vojni ladji z zdravniškim osebjem, ki bosta na kraj nesreče prišli po polnoči po lokalnem času.

Ladja Tamar | Avtor: zur zur

 

Da je ladja Tamar res sredi oceana, lahko vidite na zgornjem zemljevidu, ki ga objavlja Splošna plovba na svojih spletni straneh. Ameriška obalna straža je zadolžena za območje 1300 navtičnih od obale, zato naj bi koordinacijo reševanja prevzela portugalska obalna straža. 

Ogenj je pogašen, ni pa še znan vzrok eksplozije.

Ladjo so preusmerili na Azore. 190 metrov dolga ladja ni poškodovana, prav tako delujejo motorji. Ladja Tamar sicer pluje pod zastavo Maršalovih otokov. 

Včeraj smo poročali, da so na ladji Splošne plovbe v Colombu, Šrilanka, našli mrtvega kapitana. Umrl je zaradi poškodb notranjih organov. Zaradi preiskave so članom posadke pobrali potne liste in jih zadržali. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2