Slovenija
23 ogledov

Dve smučarski nesreči

(Foto: null) Žurnal24 main
Dve smučarski nesreči. V lanskem letu petina več nesreč, slovenske strmine jemale tudi življenja. Za varnost je poskrbljeno, zagotavljajo na smučiščih.

Nekaj minut pred 15. uro se je v Kranjski Gori poškodovala smučarka; do nesreče je prišlo pod štirisedežnico Vitranc 1. Ponesrečenko s poškodovano glavo so na smučišču oskrbeli reševalci, ki so jo takoj zatem prepeljali v dolino in nato v bolnišnico.

V Sloveniji imamo 289 žičniških naprav – 219 vlečnic in 70 žičnic, njihova povprečna starost je 27 let. Na prometnem inšpektoratu pri ministrstvu za promet glede na do zdaj opravljene inšpekcijske preglede ocenjujejo, da bodo upravljavci uspeli zagotoviti ustrezno varnost.

Skoraj do minute natanko ob istem času je prišlo do nesreče tudi na smučišču Pungart na Kopah. Poškodovanega smučarja so ravno tako odpeljali v bolnišnico. Poškodbi obeh naj ne bi bili življenjsko nevarni.

Za varnost poskrbljeno
V lanski zimi so na slovenskih smučiščih zabeležili petino več nesreč kot sezono pred tem. Pripisati jih gre predvsem neprevidnosti, pravijo žičničarji, ki svoj del zagotavljanja varnosti – tako zagotavljajo – zgledno opravijo in temu pritrjujejo tudi pristojne službe.

 "Na podlagi do zdaj opravljenih inšpekcijskih pregledov ugotavljamo, da upravljavci pravočasno opravljajo vzdrževalna dela in preglede naprav," je že v začetku meseca poudaril Jurij Kos s prometnega inšpektorata.

Lani številne nesreče
Eno so sicer žičnice, drugo je nesreča, človeška neprevidnost, tudi izzivalnost. V lanski sezoni smo pogosto poročali o smrtnih nesrečah na smučiščih oziroma zlasti izven urejenih prog; 24-letni planinec iz Dravograda in njegov vrstnik iz Vojnika sta bila konec februarja peta in šesta žrtev snežnih plazov pri nas.

Prva žrtev je bil smučar na Starem vrhu, ki je januarja zapeljal z urejenega smučišča, hudo padel in kasneje umrl v bolnišnici. Konec januarja je na Krvavcu plaz zasul 52-letnika. Na začetku februarja je na Voglu plaz zasul 17-letnega smučarja, sredi februarja pa na smučišču Zelenica 31-letnega deskarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.