Slovenija
14 ogledov

Dve stavki za eno delovno mesto

Janez Zalaznik (Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Grožnjo, da bodo gradnjo bloka 6 morda ustavili, so sindikati prenesli presenetljivo dobro.

Simon Tot, novi šef Teša, danes nima nobene dobre izbire. Če pokaže svojo avtoriteto in sindikalistu Sevčnikarju izroči odpoved, bodo stavkali vsi v energetiki, za vrat pa mu bodo zato družno skočili politiki in centralni sindikalisti.

Družba, ki izplačuje daleč nadpovprečne plače in rekordne božičnice, bo čez noč postala turbokapitalistična utrdba, kjer se šikanirajo sindikati.

Če poklekne in prekliče postopek izredne odpovedi, to pomeni, da se v Tešu v prihodnje ne bo moglo nič zgoditi brez Sevčnikarjeve vednosti in blagoslova. Če bo izbral srednjo pot in Sevčnikarju izrekel opomin, se bo moral zagovarjati na sodišču in bo najbrž izgubil. Ampak poraz vsaj ne bo takojšen in tako odmeven, zato je to morda najverjetnejša možnost.

Dileme. Držite z direktorjem ali s sindikalistom? Je sindikalno delo tudi to, da se odloča o tem, kdo je lahko direktor in kdo ne, koga bodo spustili v podjetje in koga ne? Nam res lahko grozijo z električnim mrkom zaradi odpovedi enemu človeku? Zakaj ne gre lepo na sodišče, tako kot vsi drugi, ko se jim zgodi krivica?

Ključno vprašanje je, ali verjamete, da je šlo pri delavskem zavzetju Teša za iskreno skrb za delovna mesta v Tešu ali da je bilo to branjenje nekdanjega direktorja Uroša Rotnika.

In če jih res skrbijo delovna mesta, zakaj niso stavke napovedali prejšnji teden, ko je prvi nadzornik HSE Jadranko Medak napovedal, da bodo projekt gradnje bloka 6 morda kar ustavili, če se izkaže, da premoga ne bo dovolj?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.