Slovenija
2499 ogledov

61 poslancem bi za 200 evrov znižali plače, krivi so sami

izredna seja državni zbor Državni zbor/Sušnik Matija
61 poslancem zaradi odsotnosti grozi nižje izplačilo.

Zaradi nesklepčnosti seje državnega zbora, ki je potekala 26. oktobra, je predsednik mandatno-volilne komisije Ivan Hršak v petek izdal obvestilo, da se neopravičeno odsotnim poslancem izreče ukrep znižanja plače, poroča N1. 61 poslancev bo morda ostalo brez dnevnega zaslužka, ki znaša okoli 200 evrov bruto. Odsotni poslanci imajo 8 dni za vložitev ugovora.

Izredno sejo na temo skrb vzbujajočih razmer v državi in nujnosti predčasnih volitev je zahtevalo 43 poslancev strank iz koalicije KUL in nepovezane poslanske skupine. Predlogi so zajemali priporočilo za razrešitev notranjega ministra Aleša Hojsa in generalnega direktorja policije Antona Olaja ter priporočilo državnemu zboru, da vladi priporoči odstop in predčasne volitve, a so bila ta priporočila  zavrnjena že na matičnem parlamentarnem odboru za notranje zadeve, državni zbor je zato izvedel zgolj razpravo, poslanci pa naj bi glasovali zgolj o dnevnem redu na začetku seje. Takrat je bilo prisotnih 75 poslancev.

Nekaj pred 22. uro je predsedujoči seji, Jože Tanko iz SDS, odvzel besedo poslancu SD Marku Koprivcu, ki je premierja Janšo označil za tirana in diktatorja, ta pa je to dejanje označil kot nedemokratično in predlagal, da o odvzemu besede glasuje državni zbor. Državni zbor tudi pri tretjem glasovanju o Koprivčevem predlogu ni bil sklepčen, saj je v dvorani sedelo manj kot 25 poslancev, seja pa je bila prekinjena. 

V tem mandatu tovrsten ukrep zaradi neopravičene odsotnosti poslancem še ni bil izrečen.

Svojo odsotnost je opravičilo zgolj nekaj poslancev

Vodja poslanske skupine nepovezanih poslancev Janje Sluga je bila po poročanju medijev v lokalu s predsednikom računskega sodišča Tomažem Veselom. Prvak SNS Zmago Jelinčič je svojo odsotnost kasneje v oddaji Svet na Kanalu A pojasnjeval z besedami, da je “težko 12 ur na dan zdržema sedeti v eni dvorani in poslušati bedake, ki nakladajo o vsem mogočem”. Poslanec SDS Marijan Pojbič pa je dejal, da je zvečer imel družinske obveznosti.

Miha KordišLuka Mesec in Primož Siter iz Levice po poročanju N1 ugovorov na obvestilo ne bodo podali. Nekaterim se zdi odvzem enodnevnega zaslužka prehuda kazen, nekateri poslanci iz drugih strank pa menijo, naj kazen zadeva le za tisti del seje, na katerem so manjkali.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • rd2dmk2 16:55 24.november 2021.

    ma dej nehi. plavga usekal.. lepo kaj pa opomin pred odpovedjo delovnega razmerja ?!

  • Margaret_Marshall 15:23 24.november 2021.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. V prvem mesecu sem prejel 21758 $ in 29467 $ v zadnjem mesecu google pay doma za 3 ure dela na dan. ... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • izy 11:45 24.november 2021.

    Izgon vseh na goli otok in prepoved delovanja v vseh javnih službah. To naj velja za vse, ki so bili kadarkoli poslanci v rep. Sloveniji.