Slovenija
13 ogledov

Dve tretjini Slovencev na spletu

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Več kot polovica gospodinjstev v EU ima dostop do svetovnega spleta. Delež je nekoliko večji v Sloveniji, kjer ima dostop do interneta skoraj dve tretjini gospodinjstev.

Raziskava Eurobarometer je pokazala, da ima dostop do računalnika v EU 64 odstotkov gospodinjstev, dostop do interneta pa več kot polovica gospodinjstev, in sicer 57 odstotkov. Širokopasovni dostop do interneta ima 48 odstotkov gospodinjstev v EU, ADSL dostop 35 odstotkov gospodinjstev, dostop prek kabelskega modema pa devet odstotkov gospodinjstev.

V Sloveniji ima dostop do interneta 65 odstotkov gospodinjstev. Širokopasovni dostop ima 54 odstotkov gospodinjstev, ADSL dostop 31 odstotkov, dostop prek kabelskega modema pa 15 odstotkov gospodinjstev.

Skoraj vsa gospodinjstva s telefonom ...
Podatki kažejo tudi, da imajo skoraj vsa gospodinjstva v EU (98 odstotkov) dostop do telefona, bodisi mobilnega ali stacionarnega. Med državami članicami EU, ki imajo največji dostop do telefona, so Švedska, Malta, Luksemburg, Nizozemska, Ciper, Danska in Slovenija, kjer imajo vsa gospodinjstva dostop do vsaj enega telefona.

Raziskavo so izvedli novembra in decembra lani. V EU je sodelovalo skoraj 27.000 gospodinjstev, v Sloveniji pa nekaj več kot tisoč.

Do stacionarnega in mobilnega telefona ima v Sloveniji dostop 75 odstotkov gospodinjstev, samo do mobilne telefonije pa ima dostop 18 odstotkov gospodinjstev. Na ravni celotne EU je ta delež 62- oziroma 25- odstoten.

… in televizijo

Gospodinjstva v EU imajo tudi dober dostop do televizije, ki jo ima v povprečju 98 odstotkov gospodinjstev. V Sloveniji ima dostop do televizije 99 odstotkov gospodinjstev - do kabelske televizije 53 odstotkov gospodinjstev, storitve v paketu pa uporablja 46 odstotkov slovenskih gospodinjstev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.