Slovenija
19 ogledov

Dvema podarili novo življenje

Števila končanih primerov osebnih stečajev z odpustom obveznosti na vrhovnem sod Žurnal24 main
Odpust obveznosti. Dolg dveh potrošnikov je znašal 40 tisoč evrov. Sodišče je v postopku osebnega stečaja celoten dolg odpisalo.

 Prvak. Od predloga stečaja do izbrisa dolga v 1,5 leta.

Sodišče je prvima dvema potrošnikoma, ki sta razglasila osebni stečaj, omogočilo, da začneta življenje na novo. Obema je namreč izdalo sklep o odpustu dolgov, je razvidno na spletni strani Ajpesa. To pomeni, da ju upniki ne morejo več sodno izterjati. Pritožbe zoper sklep so bile možne, a jih na spletni strani ni.

Pomoč in varovalka
BPP. Do brezplačne pravne pomoči so upravičeni tisti, ki ustrezajo pogojem, in ta znaša dobrih dva tisoč evrov. Treba je oddati vlogo. Oba dolžnika, T. Š. in Ž. P., sta zaprosila zanjo in jo tudi dobila. Varovalka. Osebnega stečaja ni mogoče ponoviti še deset let za tem, ko so bile obveznosti s sklepom odpisane.

Prvi na cilju – 1. primer
Prvi osebni stečaj je 8. maja 2009 predlagal zdaj 55-letni Ž. P. iz Kopra. Je invalid 1. kategorije, upokojenec, slabega zdravja, ni sposoben za delo, živi pa sam v samskem domu, kaže poročilo sodišča. Upnikom je dolgoval 14.410 evrov. Njegova invalidska pokojnina je takrat znašala 390 evrov, premoženja ni imel. Že v začetku postopka je sodišče ugotovilo, da “poplačila ni realno pričakovati” in da upnika, ki sta prijavila terjatve, po vsej verjetnosti ne bosta niti delno poplačana. Sodišče je zato določilo enoletno preizkusno obdobje (praviloma traja od dveh do petih let) za odpis obveznosti. Ko je 11. septembra letos preizkusno obdobje poteklo, je sodišče izdalo sklep o odpisu dolga.

Upnikom 75 € – 2. primer
Štiriintridesetletni Mariborčan T. Š. je stečaj prav tako predlagal sam, ker ni mogel poplačati 23.729 evrov dolga. Večino dolga si je nakopal kot podjetnik, razkrije stečajni upravitelj Tone Kozelj. Dolžnik ima dva otroka, ki sta bila takrat stara od enega do treh let, in ženo, ki je bila v času postopka nezaposlena. Sam je bil izredni študent in je prek študentske napotnice delal na Pošti Slovenije.

Mesečno je zaslužil manj kot znaša minimalna plača (to pomeni, da mu po zakonu od tega prihodka ne morejo vzeti niti evra), premoženja, ki bi ga lahko unovčili, ni imel. Preizkusno obdobje za zaprošen odpust dolga je trajalo dve leti – do 1. oktobra 2010. V stečajni masi je po koncu tega za poplačilo štirih upnikov (Javni zavod RTV Slovenija, Banka Koper – največji, Staninvest in Zavarovalnica Maribor) ostalo 75 evrov. Tudi v tem primeru je sodišče izdalo sklep o odpustu obveznosti, ki so nastale do 26. marca 2009, ko se je sodišče postopek osebnega stečaja začelo.

Zadetek na lotu ...
Na vprašanje, zakaj sploh preizkusno obdobje pred odpisom dolga, če se že na začetku postopka ve, da upnikov ne bo mogoče niti delno poplačati, stečajni upravitelj Kozelj odgovarja: “Ker lahko v tem obdobju dolžnik kaj podeduje, ker lahko zadene na lotu.” Doda, da se v samem postopku pregleda tudi dostopne podatke, ali je dolžnik v zadnjih treh letih na primer kakšno premičnino ali nepremičnino podaril sinu. Če se to potrdi, sledi izpodbijanje: “In to se dogaja,” pristavi.

Kozelj še izpostavlja, da so osebni stečaji za stečajne upravitelje slabo plačani: “V do petih letih dejansko zaslužiš okoli 500 do 600 evrov bruto.”

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.