Slovenija
131 ogledov

Dvesto tisoč dni bolniške

"Stres, ogroženost in stiska so trije izmed šestih dejavnikov, ki vplivajo na od Žurnal24 main
Zaradi bolniških podjetja kličejo na pomoč strokovnjake.

Zakaj se na delovnem mestu pojavljajo stres, izgorevanje, izostajanje z dela in upadanje storilnosti ter kako usklajevati poklicno in družinsko življenje – vse to so teme, s katerimi se bodo pri projektu SOS (stres, ogroženost, stiska), posebnem raziskovalnem projektu koprskega znanstvenoraziskovalnega središča, ukvarjali naslednji dve leti in pol.

“Izhajali smo iz tega klica na pomoč, saj se je na naš center obrnilo kar sedem slovenskih podjetij iz lesne in nekovinske industrije s konkretno problematiko zaposlenih,” pove Aleš Lipnik, eden izmed sodelujočih pri projektu.

Bolniški dnevi
Odsotnost z dela. Vzroki za odsotnost z dela zaradi bolezni se pri nas skrivajo predvsem v delovnem in socialnem okolju. Tovrstne odsotnosti je največ v proizvodnji oblačil in rudarstvu, vendar tudi v gumarski industriji in industriji plastičnih mas (lani je bilo tam za več kot 200 tisoč dni bolniškega dopusta) ter v predelavi lesa (več kot 180 tisoč bolniških dni).

Sodeluje sedem podjetij
Nalogo so si zastavili na podlagi dejanskih potreb podjetij Svea, Stilles, Javor, Tom, Lesna, Brest in Kolpa, ki zaposlujejo več kakor dva tisoč ljudi. Gre za podjetja, v katerih je med največjimi problemi prav odsotnost z delovnega mesta. “Projekt združuje praktične izkušnje z raziskovanjem; glede na to, da sodelujeta tudi dva reprezentativna sindikata (sindikat lesarstva ter sindikat kemične, nekovinske in gumarske industrije), pa bo ozaveščanje dobra priložnost tudi za druga podjetja, ki želijo odkriti vzroke in načrtovati ukrepe za izboljšanje razmer,” dodaja Lipnik.

“Izvedeti želimo, kaj je glavni vzrok za bolniški dopust in kako lahko odsotnost zmanjšamo, predvsem pa, kaj naj naredimo, da bodo naši delavci bolj zadovoljni,” razkrije Aleksandra Potisek Križ iz Bresta.

Projekt bodo podrobneje predstavili na jutrišnji novinarski konferenci.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.