Slovenija
17 ogledov

Dvig jih ne bi prizadel

“Slovenske družine so zelo previdne in denar varčujejo z depoziti. Gospodarstvo Žurnal24 main
Banka Koper. Lansko leto končala s 17,4 milijona evrov čistega dobička.

Koper. “Če bi obrtniki dvignili svoje prihranke, nikakor ne bi bili prizadeti, saj njihov delež predstavlja manj kot dva odstotka vseh depozitov. Krediti obrtnikom pa predstavljajo štiri odstotke,” je dejal Ezio Salvai, predsednik uprave Banke Koper.

Lani je Banka Koper ustvarila za 17,4 milijona evrov čistega dobička, kar je za 6,9 milijona evrov manj kot leto prej, 70 odstotkov dobička pa bo pripisala v rezerve.

Banka Koper je močno vpeta v obalno-kraško okolje, saj ima tu 80-odstotni tržni delež.
Igor Kragelj, podpredsednik uprave Banke Koper

Več kreditov prebivalcem
Kot je povedal Salvai, se je zaradi velike zadolženosti slovenskih podjetij zmanjšalo kreditiranje pravnih oseb, povečalo pa kreditiranje prebivalstva.

Depoziti gospodinjstev so lani znašali več kot polovico vseh depozitov Banke Koper, zato nameravajo v banki letos okrepiti svojo prisotnost in povečati število poslovalnic, predvsem v večjih krajih, kot sta Ljubljana in Maribor. Za letos načrtujejo rahlo večji dobiček kot v prejšnjem letu, saj pričakujejo, da je glavna kriza mimo ter zato ne bo več toliko stečajev in zamud pri plačevanju.

Osma med bankami

Banka Koper. Njeni prihodki so lani znašali 92,7 milijona evrov. Po dobičku je bila tretja med bankami v državi. Bilančna vsota je bila konec lanskega decembra 2,2 milijarde evrov, kar je slabih sedem odstotkov manj kot leto prej. Banka je ohranila 4,5-odstotni tržni delež, po doseženi bilančni vsoti pa se uvršča na osmo mesto med slovenskimi bankami.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.