Slovenija
626 ogledov

Dvignili ceno toplotne energije, zato jih bodo tožili

Primorska 03.12.10, ogrevanje, radiator, stroski ogrevanja, toplota, foto: shutt Shutterstock
Velenjska občina je napovedala tožbo zoper Termoelektrarno Šoštanj (Teš).

Velenjski župan Bojan Kontič je povedal, da bodo z vodstvom Teša skušali prihodnji teden končati pogovore o ceni toplotne energije in skleniti sporazum. Če do tega ne bo prišlo, bo občina vložila tožbo. 

Po Kontičevih besedah je Teš novo ceno toplotne energije uveljavil maja letos, Komunalno podjetje Velenje pa je šele avgusta pravnim osebam poslalo položnice z višjo ceno, medtem ko se je velenjska občina odločila fizičnim osebam sofinancirati polovični znesek nove cene toplotne energije. Cena toplotne energije za fizične osebe tako znaša 20,7 evra za megavatno uro, za pravne osebe pa 24,4 evra za megavatno uro.

"Z različnimi ukrepi skušamo Komunalno podjetje Velenje obdržati nad vodo, saj je zaradi pokrivanja razlike med ceno, ki bi jo glede na dvig morali zaračunati uporabnikom, in ceno, ki so jim jo dejansko obračunali, pridelalo že slabih 300.000 evrov primanjkljaja," je dejal Kontič.

Primož Cirman Primož Cirman Slovenija Primož Cirman: Snovalci bloka 6 so danes milijonarji

Kontič: Pripada nam stalna odškodnina

Občina Velenje bo po sodni poti od Teša skušala izterjati tudi odškodnino v višini 750.000 evrov zaradi gradnje bloka šest. Kontič meni, da bi lokalnim skupnostim Šaleške doline morala zaradi posega v prostor s strani Premogovnika Velenje in Teša definitivno pripadati stalna odškodnina.

Holding Slovenske elektrarne, Teš in velenjska občina so maja 2014 podpisale sporazum, na podlagi katerega bi moral Teš v letih 2014, 2015 in 2016 velenjski občini vsako leto nakazati 750.000 evrov odškodnine. Teš pa je odškodnino nakazal samo za leto 2014, ki jo je občina porabila za izboljšanje kakovosti življenja in bivanja v lokalni skupnosti.

Prerezani kabli v Termoelektrarni Šoštanj Slovenija Prerezani kabli v Tešu so nerešljiva uganka

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • brencl 15:27 24.november 2017.

    Le kaj imajo za jamrati, saj so si zadosti omastili brke pri sami investticiji. Poberejo naj tistim, ki so si nagrabli ... !

  • NeAnonimni 13:42 24.november 2017.

    Stalna odškodnina? Pijavke..