Slovenija
33 ogledov

Dvigovala bi konkurenčnost in inovativnost

Violeta Bulc Anže Petkovšek
Pristojni odbor ocenil, da je bila predstavitev kandidatke za ministrico brez listnice, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violete Bulc ustrezna.

Bulčeva je v predstavitvi na seji odbora napovedala, da si bo pri vodenju službe vlade za razvoj, strateške projekte in kohezijo med drugim prizadevala za dvig konkurenčnosti in inovativnosti Slovenije ter ustvarjanje pogojev za dvig dodane vrednosti. "Slovenija - dežela uspešnih razvojnih utripov," je povzela svojo vizijo. Prepričana je, da je v Sloveniji veliko idej in možnosti za njihovo umeščanje v evropske integracije.

Nad preblematiko zamrznjenih sredstev

Med ključnimi cilji je navedla maksimalno črpanje evropskih sredstev, zmanjšanje števila zavrnjenih povračil iz EU, povečanje števila nagrajenih inovacij, ki so financirane z razvojnimi sredstvi, pa tudi to, da bi v prihodnjih štirih letih zagnali vseh devet strateških medresorskih projektov, ki jih definira koalicijska pogodba, in sicer vsaj do faze realizacije, za vsaj tri pa si želi, da bi jih izpeljali do konca.

V odgovorih na vprašanja članov odbora je med drugim napovedala, da bo eden prvih izzivov, ki se jih bo lotila, proučiti, kaj se da narediti za 11 okoljskih projektov, ki so pripravljeni na črpanje evropskih sredstev, a jih ne dobijo, ker so bila sredstva odobrena drugih projektom, za katere pa obstaja nevarnost, da jih ne bo mogoče izpeljati. Hitro bo proučila tudi problematiko nedavno zamrznjenih sredstev s strani EU.

Kup zaslišanj danes in tudi jutri

Danes so bili pred matičnimi odbori zaslišani še kandidatka za ministrico za šolstvo in šport Stanka Setnikar Cankar (SMC), gospodarskega ministra Jožefa Petroviča (SMC), za pravosodje Gorana Klemenčiča, za obrambo Janka Vebra (SD) ter za finance Dušan Mramor. Vsi so po pričakovanjih zaslišanje prestali, poslanci so jih ocenili za primerna kandidate. 

Jutri so na programu zaslišanje bodoče notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrice za okolje in prostor, ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar ter ministrice za zdravje Milojke Kolar

Komentarjev 1
  • frogstomp 16:00 10.oktober 2014.

    tooooo šamanizm! zakon! končn en človk k vidi dlje od svojega nosu.