Slovenija
50 ogledov

Dvocevni po obnovi starega

delavec, predor Boštjan Tacol
Predor Karavanke. Druga cev bo zgrajena predvidoma do aprila 2019.

Povezava. Čeprav naj bi bila druga cev zgrajena leta 2019, bo promet po obeh ceveh stekel šele po letu 2020; kdaj natančno, ni znano.

Ko bo odprta nova cev, se bo namreč promet preusmeril nanjo, gradbinci pa se bodo lotili prenove stare, ki se bo uporabljala tudi kot ubežni rov. “Na ta način bo sanacijo stare cevi možno izvesti kakovostno in brez zastojev oziroma zaprtja predora,” poudarjajo na ministrstvu za infrastrukturo in prostor (MZIP).

Naši stroški 120 milijonov

Ocenjuje se, da bodo stroški gradnje druge cevi karavanškega predora znašali 250 milijonov evrov, investicijo pa si bosta Avstrija in Slovenija razdelili glede na dolžino predora v posamezni državi. Na MZIP predvidevajo, da bo morala Slovenija prispevati okoli 120 milijonov evrov, in zagotavljajo, da bodo za financiranje poskušali pridobiti evropska sredstva.

Avstrijci sprva nasprotovali

Avstrijska in slovenska stran sta se že konec leta 2011 poenotili, da je najboljša rešitev za ustrezno nadgradnjo predora izgradnja druge cevi. Avstrijci so sicer temu sprva nasprotovali in zagovarjali le minimalno nadgradnjo z gradnjo ubežnega rova, a so se zaradi večkilometrskih zastojev pred Karavankami v poletni sezoni premislili.

Gradijo zaradi Bruslja

V skladu z varnostnimi direktivami o minimalnih varnostnih zahtevah je treba do leta 2014 vse predore v EU uskladiti z določili dokumenta. Ker so Karavanke meddržavni predor, je Bruselj zaradi velikega števila predorov v Avstriji rok za dokončanje del na Karavankah podaljšal do leta 2019.

Komentarjev 3
  • Žurnalček 16:39 13.april 2013.

    A samo 120 m € za za 4km predora ? Šentviški je pred 10 leti stal toliko, pa ga je samo 1 km hi, hi, hi , pa noben v kehi !!

  • Žurnalček 16:33 13.april 2013.

    Ja Prekmurček , tisti ki je tako popularen , je poskrbel , da je šel ves denar v Prekmurje in to ne samo cestni , ker se je pa zbal afete jo je pa zbrisal iz stranke , katere župani ...prikaži več njih šest je na prvem mestu po zadolženosti občin v SLO .

  • graff 08:01 31.januar 2013.

    Če bi bila lokacija predora v Prekmurju, Prlekiji ali Štajerskem, bi bila druga cev zgrajena pred načrtom tako kot je bila pomurska avtocesta, katere rok za gradnjo je bil predviden za letošnje leto 2013. Zgradili so jo tako, da so ...prikaži več preusmerili sredstva iz Gorenjskega AC kraka v najbogateši del Slovenije, Prekmurje. Kjer je vladar tam je denar.