Slovenija
22 ogledov

Dvojčici del eksperimenta

Dr. Neubauer, ki je vodil raziskavo, ne obžaluje svojega dejanja. Žurnal24 main
Elyse Schein in Paula Bernstein 35 let nista vedeli ena za drugo, kar ne bi bilo presenetljivo, če ne bi bili dvojčici.

Dvojčici sta bili dani v posvojitev dvema različnima družinama. Vse skupaj je bilo del raziskave, za katero posvojitelji niso vedeli. Eden vodilnih ameriških otroških psihologov dr. Peter Neubauer je v sodelovanju s slovito agencijo za posvojitve Louise Wise Services iz New Yorka vodil raziskavo o razvoju enojajčnih dvojčkov, ki odraščajo v različnem okolju.

Sestri sta se spoznali šele, ko je Elyse pri agenciji za posvojitve iskala več podatkov o svojem rojstvu. "Prejela sem pismo, v katerem je pisalo 'Rojeni ste 9. oktobra 2968 ob 12.51 kot mlajša od dvojčic.' Bilo je neverjetno. Nenadoma se mi je razkril nov del moje identitete. Nenadoma sem bila dvojčica,“ je dejala Elyse. Agencija je nato stopila v stik s starejšo od dvojčic Paulo in tako omogočila srečanje. Srečanje je minilo v prijetnem vzdušju in obe sta bili navdušeni nad dejstvom, da sta si podobni, a imata vsaka svoj prepoznaven stil.

Dr. Neubauer skop s podatki
V obeh pa je tlela želja po soočenju z dr. Neubauerjem. Še pred srečanjem sta izvedeli, da sta bili kmalu izključeni iz Neubauerjevega projekta, a občutek, da sta bili njegova poskusna zajca, ju ni zapustil.

Dr. Neubauer je bil zelo skop s podatki. Srečanje je zelo hitro želel obrniti v svoj prid in iz njiju izvleči čim več podatkov. Odgovorov, ki sta jih želeli, nista prejeli, podatki o študiji pa bodo na vpogled šele leta 2066. "Šlo je za vprašanje narave proti vzgoji,“ meni Paula. "Zanimale pa so jih tudi druge stvari. Ena izmed njih je zagotovo dednost duševnih bolezni.“ Dvojčici sta izvedeli, da je njuna biološka mati preživela del življenja v psihiatrični bolnišnici.

Razočarani sta, ker dr. Neubauer ni prevzel odgovornosti za svoja dejanja. Neubauer prav tako zavrača možnost, da je bil eksperiment napaka. "Teh 35 let ne moreva nadomestiti. Ker so naju ločili, sva danes drugačni osebi,“ je rekla Paula.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.