Slovenija
21 ogledov

Dvojezična tabla že popackana

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Le tri dni je dvojezična tabla v Pliberku na avstrijskem Koroškem stala nedotaknjena, nato pa so jo že pomazali. Policija storilce še išče.

Krajevna tablo z slovenskim in avstrijskim imenom kraja so postavili v torek, potem ko je avstrijsko ustavno sodišče minuli teden znova zahtevalo ustrezno dvojezično označbo za kraj.

Neznanci so v zgodnjih sobotnih urah kovinski okvir table pomazali z rdečo barvo, samo tablo pa so pustili pri miru.

Poleg Pliberka so dvojezično krajevno tablo v torek namestili še v Drveši vasi in Žvabeku. Koroške oblasti so se odločbi ustavnega sodišča iz leta 2005 dolgo upirale in so pod vodstvom pokojnega deželnega glavarja Jörga Haiderja skušale odločbo zaobiti tako, da so pod avstrijsko tablo namestili še majhno tablico s slovenskim imenom. A je sodišče vztrajalo in ni dopustilo takšnega izigravanja.

V zadnjih desetletjih je sicer velikokrat prihajalo do mazaških akcij koroških nacionalistov, ki so slovenski manjšini odrekali pravico do dvojezičnih napisov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.