Slovenija
153 ogledov

Dvojna igra na račun HPV

dr. Marjeta Uršič Vrščaj Boštjan Tacol
Neuradno: zdravnika za plačilo sodelujeta s proizvajalcema cepiva proti HPV. Uradno: ista zdravnika sodelujeta pri odločitvah o financiranju nakupa cepiva.

Proizvajalci cepiv proti humanemu papilomskemu virusu (HPV), s katerimi rutinsko cepijo šestošolke, so priznali, da za sodelovanje plačujejo tudi strokovnjakom, ki soodločajo o tem, kako iz javnih sredstev financirajo nakup njihovega cepiva. Neuradno gre za vsaj dva priznana strokovnjaka – Marjeto Uršič Vrščaj in Maria Poljaka, ki sodelujeta v strokovni skupini za HPV pri inštitutu za varovanje zdravja (IVZ).

Za sodelovanje honorar

Proizvajalca cepiv proti HPV, GlaxoSmithKline (GSK) in
Merck Sharp & Dohme (MSD), sta priznala, da sodelujeta z nekaterimi strokovnjaki iz omenjene skupine. MSD: "Gre za intelektualne, ne javne storitve, ki jih opravljajo zunaj delovnega časa." Honorarji so zaupni, zato jih ne morejo razkriti, so dejali oboji.

Uršič Vrščajevo in Poljaka smo vprašali, s katerim od omenjenih proizvajalcev sta sodelovala, kako in za kakšno plačilo. Poljak nam ni odgovoril, Uršič Vrščajeva pa je priznala "sodelovanje samo po strokovni plati".

Z IVZ so sporočili, da niso seznanjeni s tem, da bi člani skupine za HPV od proizvajalcev cepiv prejemali kakršnakoli plačila oziroma da bi bili s proizvajalci cepiv kakorkoli povezani.

Prednost štirivalentnemu

In kako skupina vpliva na nakupe cepiva? Do nedavnega je program cepljenja določal, da se za cepljenje proti HPV uporablja štirivalentno cepivo, edini ponudnik je MSD. Pravilnik o določitvi programa cepljenja in zaščite zdravil za leto 2011 pa sedaj določa, da se cepljenje opravi s cepivom proti HPV. Indikacije za to imata pri nas dve cepivi, poleg štirivalentnega od MSD še dvovalentno od GSK. Potem ko je ministrstvo objavilo pravilnik, se je na IVZ sestala strokovna skupina za HPV in izrazila zaskrbljenost nad spremembo pravilnika. Poleg Vrščajeve in Poljaka so bili navzoči Marko Potočnik, Pavel Košorok in Marta Grgič Vitek. Skupina je "na podlagi strokovnih dokazov znova prisodila prednost štirivalentnemu cepivu, zato meni, da je treba program cepljenja nadaljevati s tem cepivom v tem in tudi prihodnjem šolskem letu".

Sklep so sprejeli po tem, ko so še nekaj sestankov prej (navzoči so bili še nekateri drugi člani) sklenili, da sta obe cepivi dobri in varni; izbrano naj bo cenejše, ob enaki ceni pa tisto, ki ponuja še kaj več.

Presežena pooblastila

Ker je pristojno ministrstvo menilo, da je skupina s tem, ko je IVZ pozvala k postopku javnega naročanja za le eno vrsto cepiva, presegla svoja pooblastila, so za mnenje prosili Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). S tem, ko so določili tip cepiva, so določili proizvajalca. Ker ponudnik ve, da nima konkurence, lahko temu prilagaja ceno.

Kot so sporočili s KPK, pripravljajo mnenje, ne ugotavljajo pa suma koruptivnega dejanja.

Določajo merila za razpis

IVZ ne preferira enega ponudnika cepiv, nasprotno, spodbuja konkurenco med ponudniki, ki ponujajo enakovredna cepiva glede na program cepljenja, so odgovorili z IVZ. Prihodnji razpis za dobavitelja cepiva proti HPV za prihodnje šolsko leto bodo izvedli predvidoma februarja. K določitvi meril za izbiro dobavitelja cepiva pa so, kot so pojasnili, med drugim povabili nekatere člane skupine za HPV, ki se je na svojem sestanku že izjasnila v prid enemu cepivu.

Komentarjev 5
  • wize 15:13 20.januar 2012.

    Ja, s tem cepljenjem je velikoooo zelooo narobe. Smrtne žrtve, to se že ve. Za vse tiste, ki so preživele cepljenje, je pa veliko vprašanje, če bodo kdaj imele potomce. In ja, vsako cepljenje je še kako strupeno. Kako tudi ...prikaži več ne bi bilo?!! Ste kdaj prebrali seznam sestavin? In množična, pri nas obvezna, cepljenja dojenčkov in otrok niso nobena izjema. Uf, informirajte se ljudje. Pa ne pri prodajalcih cepiv. Če malo pomislite, kaj pa je drugega zdravnik cepitelj, kot prodajalec cepiva? Mislite, da če to krije zdravstvena zavarovalnica in ne vidite računa, da je zastonj? Ne, ne, veliki denarji so v igri in vpletenim ni v interesu, da bi razkrivali stranske učinke cepiv. Pa vendar stranski učinki so in še zdaleč jih ni malo.

  • kai 09:38 20.januar 2012.

    S temle cepljenjem proti HPV je še veliko drugih in hujših "težav":http://informahealthcare.com/doi/abs/10.3109/07853890.2011.645353

  • Trsten 02:25 20.januar 2012.

    Vsako cepljenje je strupeno.Na spletu si poiščite linke, ki pripovedujejo o strupih, ki jih nam zdravstvo vsiljuje.Z vsakim ceplenjem v naše telo vbrizgajo del strupenih snovi, katere povzročajo da je naše telo manj odporno. Dajte se informirat ...prikaži več tudi na drugih spletnih straneh.