Slovenija
30 ogledov

Dvojna merila ali nesporna nestrpnost?

sds Žurnal24 main
Zbor za republiko govori o dvojnih merilih pri določanju sovražnega govora, Bošnjaška kulturna zveza Slovenije pričakuje dokaze za hude obtožbe, državljanska pobuda Za prostore svobode pa svari pred nestrpnostjo.

Na spletni strani SDS-a se je pojavil odziv Zbora za republiko, enega redkih akterjev, ki so se postavili v bran objavi Tomaža Majerja. Pod odzivom se je podpisal Lovro Šturm, ki opozarja na domnevno dvojna merila ob določanju pojava sovražnega govora. Po mnenju Zbora za republiko gre za zlorabo tega pojma. Ob tem navajajo nekaj primerov, ki niso bili prepoznani kot sovražni govor – izpostavljajo na primer objave Marijine podobe s podgano v naročju izpred nekaj let ter primerjavo vidnega člana SDS-a z nacističnim ministrom, omenjajo tudi primere neprimernih šal ob odkrivanju povojnih grobišč.

Zbor za republiko v svojem odzivu med drugim meni, da gre za nov hud verbalni napad na opozicijo. Medije in javnost poziva, naj se vzdržijo enostranskih obsodb, hkrati pa naj vsi dosledno stremijo k temu, da bi vsakršen večinski sovražni govor v državi, proti komurkoli bi že bil namenjen, enkrat za vselej obmolknil.

Objavo Zbora za republiko si lahko preberete na spletni strani obravnavane stranke.

Zastraševanju in hujskanju reči ne

Na zapis SDS o profilu volivcev Zorana Jankovića se je odzvala tudi državljanska tribuna Za prostore svobode, ki združuje sto uglednih Slovencev in Slovenk z različnih področij. Zapisali so, da ob nepričakovanemu porazu razočarana stranka "s prstom kaže na 'neprave' državljane v trenirkah, ki naj bi pokvarili javno dano obljubo, da bo po volitvah na ljubljanskem gradu spet plapolala slovenska zastava".

Svoj glas za pravice drugih dvigujejo zato, da bi "lahko bili to, kar smo: državljani svobodne, demokratične, pravne države – ne glede na to, v koga se zaljubljamo in koga volimo, od kod prihajajo naši geni in kako se oblačimo, v kaj verujemo in kaj (mislimo, da) vemo", so še pojasnili.

Bošnjaki od SDS zahtevajo pojasnila

Iz zapisa na strani SDS po mnenju Bošnjaške kulturne zveze Slovenije izhaja, da naj bi se člani bošnjaškega društva pri svojem agitiranju za Zorana Jankovića posluževali nezakonitih načinov prepričevanja v predvolilni kampanji, saj naj bi nadlegovali, grozili in ponujali denar. Ob teh navedbah so v zvezi globoko zaskrbljeni, zato želijo ugotoviti, ali so resnične.

Od avtorja zapisa Tomaža Majerja in SDS, ki je njegove obtožbe objavila na svoji spletni strani in pozneje v javnosti preko predsednika stranke Janeza Janše tudi podprla, pričakujejo, da jih konkretneje seznanijo s primerom, na katerega se sklicujejo.

Če jim Majer in SDS ne bosta podala konkretnih informacij, bodo sklepali, da je primer izmišljen, in zahtevali javno opravičilo zaradi žaljenja dobrega imena organizacij z bošnjaškim predznakom v Sloveniji.

Komentarjev 4
  • Trsten 17:45 13.december 2011.

    Žur24;Ali ne bi povzeli nagovor župana Velike Kladuše, koga naj volijo Bošnjaki v Sloveniji.Koliko je dobil od Zokija župan Vel, Kladuše????????????????

  • Semiška Ohcet 16:59 13.december 2011.

    Dvojna merila so očitna. Kje je zdaj Turk?

  • Stolp 14:41 13.december 2011.

    Ja, tisto norčevanje s podgano v naročju Marije, pa Kobalovo norčevanje iz papeža, ki mu je tudi Rop(takrat premier!) ploskal pa Jonasovo norčevanje iz spovedi. To je pa vse v redu.Da se razumemo, ne hodim v cerkev, cerkev ...prikaži več kot institucija zasluži vso kritiko ampak norčevanje iz obredov, simbolov in oseb, ki nekomu nekaj pomenijo pa ni na mestu.Ampak to pa ni bilo nobene afere... To se pa v rdeči Sloveniji sme...