Slovenija
52 ogledov

Dvojna merila o nevarnih petardah?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
MNZ uvozniku najprej izdal dovoljenje za uvoz pirotehničnih izdelkov. Po prijavi inšpektor prodajo ustavil. V Društvu pirotehnikov Slovenije zgroženi nad sprenevedanjem.

''Na ministrstvu za notranje zadeve (MNZ) zavračamo trditve Društva pirotehnikov Slovenije, da smo z izdajo dovoljenja za uvoz dveh pirotehničnih izdelkov omogočili legalno prodajo petard v Sloveniji,'' so sporočili iz službe za odnose z javnostmi na MNZ.

Talni vrtalki v resnici petardi
Spomnimo, Društvo pirotehnikov Slovenije je pred dnevi opozorilo, da je mogoče v eni od veletrgovin na legalen način kupiti dva različna pirotehnična izdelka, mini commandos in mini mega, opisana kot talni vrtavki in uvrščena v prvo, najmanj nevarno kategorijo, čeprav aktivirana močno počita.

Na MNZ odgovarjajo, da je za oba pirotehnična izdelka uvoznik podal vlogo za izdajo dovoljenja za uvoz izdelkov in predložil vsa potrebna dokazila, iz katerih je izhajalo, da so izdelki talne vrtalke, razporejene v kategorijo 1 skladno s standardom, ki ureja področje pirotehničnih izdelkov. ''Ti izdelki v kategoriji 1 so tisti, ki vsebujejo količino neto mase manjšo od pet gramov, kot je določena za te izdelke v tej kategoriji. Zato je MNZ izdal začasno potrdilo o priglasitvi,'' še pravijo na MNZ.

Predsednik društva Aleš Ham je ob tem opozoril, da te konkretne ''vrtalke'' vsebujejo kemikalijo kalijev perklorat in aluminij, ki se po listi EU za vojaško orožje in opremo štejejo med vojaške materiale, zato ga čudi, kako so sploh dovolili uvoz izdelkov.

Čez noč spremenili pravilnik
Potem ko so na MNZ ugotovili svojo ''zmoto'', so praktično čez noč spremenili pravilnik o tehničnih in varnostnih zahtevah, obrazcih ter evidencah za eksplozive in pirotehnične izdelke. Ob tem se Ham sprašuje, ali niso v ozadju kakšne nečednosti, saj niso upoštevali prav nobenih priporočil društva pirotehnikov. Zanimivo je tudi to, da je pravilnik začel veljati takoj naslednji dan po objavi v uradnem listu, čeprav prehodno obdobje običajno traja 15 dni, so še opozorili v društvu.

Inšpekcijski nadzor in umik s polic
Zaradi prijave je inšpektor že opravil nadzor in prodajalcu pojasnil, da obstaja utemeljen sum, da pirotehnična izdelka ne izpolnjujeta pogojev po zakonu o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih, ker pri aktiviranju proizvedeta pok. ''V takem primeru pa ne gre za talno vrtalko, ampak za petardo, prodaja katere je prepovedana. Tako je prodajalec že včeraj s prodajnih mest odstranil oba pirotehnična izdelka,'' so še pojasnili na MNZ.

S spremembo pravilnika so na notranjem ministrstvu odpravili neskladje z evropsko direktivo in iz pravilnika črtali le zahtevo, da pirotehnični izdelki ne smejo vsebovati snovi in materialov, navedenih na listi EU za vojaško orožje in opremo. To pa v nobenem pogledu ne ureja vsebnosti pirotehničnih izdelkov. ''Ker je šlo za manjšo spremembo pravilnika in smo želeli nepravilnosti oziroma neskladje z direktivo odpraviti čim prej, je pravilnik začel veljati že naslednji dan po objavi v Uradnem listu RS,'' še sporočajo iz MNZ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.