Slovenija
24 ogledov

Dvojna merila pri izločanju podpisov za Teš 6?

Gradbišče Teš 6 mediaspeed
Predstavnik pobudnikov za referendum o zakonu o državnem poroštvu za Teš 6 Vili Kovačič pričakuje, da bodo na ministrstvu za notranje zadeve ponovno pregledali podpise, ki so jih zbrali.

Koalicija okoljevarstvenih organizacij in posameznikov Ustavimo Teš 6 je namreč z referendumom želela preprečiti izvajanje zakona in posledično graditev Teša 6, a jim ni uspelo. V pobudi za zahtevo za razpis referenduma o zakonu o državnem poroštvu naj bi za Teš 6 zbrali premalo podpisov.

Po besedah predsednika državnega zbora Gregorja Viranta je pobudnikom uspelo zbrati le 2.151 veljavnih podpisov, za veljavnost pa bi jih moralo biti 2.500. Ker so podvomili o korektnosti izločanja podpisov, so odšli v državni zbor, kjer jim je Virant izročil fotokopije podpisov. Želeli so namreč preveriti razlog za izločitev podpisa.

Dovolj čitljivo

Izločenih je bilo 700 od 2861 podpisov, kar je skoraj četrtina. Pobudniki ocenjujejo, da je najmanj 465 podpisov dovolj čitljivih, da so podatkih popolni in zato ne morejo ugotoviti vzroka zavrnitve.

"Dvomimo, da so bili izločeni, ker ime podpisnika ne ustreza v celoti imenu na osebni izkaznici, na primer namesto Jožef je Jože," je dejal Kovačič.

Dodal je, da je bilo na 114 podpisih navedena le letnica in ne cel rojstni datum podpisnika. Od teh so bili nekateri uvrščeni med veljavne, drugi med neveljavne, pri čemer gre po mnenju Kovačiča za dvojna merila.

Pričakuje, da bodo ob ponovnem pregledu našli še 339 ustreznih podpisov in tako dosegli zakonsko določen prag.

Ne morejo se pritožiti

Pobudniki pa se tudi po teh svojih ugotovitvah ne morejo pritožiti na odločitev predsednika državnega zbora, saj pravno sredstvo za to ne obstaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.