Slovenija
15 ogledov

Dvojna sporočila o hrvaških varčevalcih

France Arhar Anže Petkovšek
Hrvaška: France Arhar in Zdravko Rogić sta dosegla kompromisni predlog. Erjavec: Novih rešitev ni bilo.

Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak France Arhar in Zdravko Rogić sta dosegla kompromisni predlog za prenesene devizne prihranke hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke, je povedala povedala hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić na današnji novinarski konferenci v Zagrebu.

"Naša finančna strokovnjaka sta prišla do kompromisnega predloga, ki ni idealen za hrvaško stran, sicer pa menim, da je racionalen. Moje stališče je, da je za Hrvaško sprejemljiv," je povedala Pusićeva, ki ni govorila o podrobnostih predloga.

Kot je dodala, bosta Arhar in Rogić predlog rešitve najprej predstavila svojima vladama, potem pa bodo v Zagrebu in Ljubljani odločili, ali bodo njun predlog tudi sprejeli.

Erjavec: Nič novega

Na slovenskem zunanjem ministrstvu njene informacije zanikajo. "Finančna strokovnjaka Arhar in Rogić nista predlagala novih rešitev," so sporočili v izjavi za javnost. Sporočili so še, da od zadnjega sestanka strokovnjakov na Bledu 4. oktobra ni bilo novih predlogov.

Slovenski in hrvaški finančni strokovnjak sta na Bledu zunanjima ministroma predlagala, naj državi skupaj pišeta Banki za mednarodne poravnave v Baslu in jo prosita za pomoč pri iskanju rešitve, so zapisali in dodali, da sta s tem potrdila stališče Slovenije, ki ves čas poudarja, da vprašanje nekdanje Ljubljanske banke sodi med vprašanja nasledstva.

Slovenija se bo pritožila

Predsednik vlade Janez Janša je medtem potrdil, da se bo Slovenija pritožila na torkovo razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ki je v primeru varčevalcev LB Sarajevo razsodilo, da mora Slovenija sprejeti ukrepe za poplačilo njihovih deviznih vlog. Poudaril je, "da ni mogoče od nekoga zahtevati, da vrne nekaj, česar ni dobil".

Pusićeva pa je o odločitvi sodišča v Strasbourgu dejala, da so obveznosti Slovenije, da izplača stare devizne prihranke vsem varčevalcem iz vseh podružnic LB, "v skladu z dosedanjim mnenjem Hrvaške".

Komentarjev 2
  • feferon 11:42 12.december 2012.

    Spet bomo popušili. hrvat je tat, pa še zdaj bo tako.

  • uporabno 02:21 08.november 2012.

    Na dlani:http://www.uporabi.net/