Slovenija
17 ogledov

Dvojne počitnice, obisk pa dol

Krvavec Saša Despot
Turizem. Razdružene počitnice namesto več prinesle manj smučarjev.

"V času zimskih počitnic smo imeli približno za pet odstotkov manjši obisk kot lani," sporočajo iz Združenja slovenskih žičničarjev. Zimske počitnice so letos znova potekale v dveh delih. Ko smo leta 2010 uvajali enotne počitnice, so nasprotniki opozarjali na večjo gnečo in nevarnost na smučiščih, manjši obisk in odhod smučarjev v tujino, kar naj bi smučiščem in zimskim turističnim destinacijam povzročilo od 13 do 15 milijonov evrov škode.

Februarja enak obisk

"Menimo, da je vzrok dokaj slabo vreme, saj je večino dni med zimskimi počitnicami snežilo," menijo žičničarji. Ugotavljajo tudi, da je bil obisk smučišč februarja praktično enak kot februarja lani, čeprav je bilo obratovalnih dni za okoli 15 odstotkov več.

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč pravi, da so imeli tudi v zdraviliščih slab odstotek manj gostov kot lani, sicer pa za 6,5 odstotka manj nočitev, predvsem na račun manjšega števila domačih gostov. "Če primerjamo z januarjem, je bil februar sicer boljši. Sem pa prepričan, da bi bili podatki v primeru enotnih zimskih počitnic še bistveno slabši. Vnovična uvedba deljenih počitnic je zagotovo pozitiven ukrep. Težave moramo iskati globlje – v ekonomski situaciji," je prepričan Altbauer.

Lukšič: Enotnih ne bo več

Nekdanji minister za šolstvo Igor Lukšič, ki je enotne počitnice na željo staršev in ravnateljev uvedel leta 2010, pravi, da so sami že takrat naredili obširne primerjave in ugotovili, da združitev na gospodarstvo nima vpliva, saj ljudje zapravijo toliko denarja, kolikor ga dobijo. "Število ljudi, ki bi šli na smučanje v tujino, se ni povečalo niti zmanjšalo, gneče ni bilo, tudi nesreč ne," pravi Lukšič. Prepričan pa je, da zimskih počitnic politika v prihodnje ne bo več spreminjala, saj tudi ob vnovični razdružitvi zagovorniki poenotenja niso povzdignili glasu.

Komentarjev 4
  • mrki 08:39 12.marec 2013.

    pa kaj so ti z LUNE ? kje pa živijo , raja še za kruh nima , pa bodo smučali ? da sploh ne omenjam cene vozovnic glede na število in dolžino prig v primerjavi z Avstrijo in Italijo ! ...prikaži več in ne nazadnje pri nas ne moreš kupit vozovnice za 2 uri , ki bi bila bistveno cenejša - ker se ne splača , ker je cena le za par ( 3 - 4)evrov nižja od celodnevne !!

  • mph 08:16 12.marec 2013.

    Kakšna brilijantna logika. Seveda KRIZA, ki se je od lani drastično poslabšala pa ni noben faktor. Lahko samo predvidevamo, za koliko bi šele upadlo, če bi bile še vedno skupaj.

  • stela 07:52 12.marec 2013.

    Za povečanje obiska so počitnice potreben ne pa tud zadosten pogoj.....money makes the world goarround....