Slovenija
94 ogledov

Dvojni intervju: na kavi ju ne boste videli

Majda Potrata, SD in Alenka Jeraj, SDS.. Boštjan Tacol
Majda Potrata. V novih gibanjih, ki utegnejo konkurirati na volitvah, vidi preizkušene stare mačke. Boruta Pahorja še podpira, ker je bil v SD, katere poslanka je, legitimno izvoljen. Alenka Jeraj. Poslanka za zdaj opozicijske SDS o predsedniku Janezu Janši pravi, da je vodja z vizijo in jasnimi cilji. Ena od le dveh poslank SDS obljublja, da bo žensk po volitvah več.

Vaša kolegica Breda Pečan je ta teden izjavila, da Borut Pahor nima več njene osebne podpore za prihajajoče volitve. Pa vašo?

Ima mojo podporo za volitve in k temu ne prispeva samo časovna dimenzija. Dokler imamo na kongresu izvoljenega predsednika, ne vidim nobene potrebe, da bi bilo treba izpodbijati njegovo integriteto.

Kako ste doživeli nezaupnico, je bila kljub vašemu glasu za ohranitev vlade to odrešitev?

Nikakor ne, ker sem videla priložnost, da se s popolno vlado izpeljejo projekti do konca in da ni prevelikega reza v smislu odgovornosti posameznih ministrov.

Menite, da bi se mogoče ženske bolje dogovorile in da se to ne bi zgodilo? Borutu Pahorju se očita, da je bil preveč popustljiv.

Boruta Pahorja vidim kot konsenzualnega politika, in ko govorim o ženskah v politiki, poudarjam prav konsenzualnost. Težko je torej po eni strani zagovarjati, da bi se ženske dogovorile, po drugi strani pa Pahorju očitati odsotnost odločnosti, je zelo kontradiktorno. Moram povedati nekaj drugega: v prejšnjem mandatu sem bila opozicijska poslanka, pa dogovarjanja s koalicijskimi poslankami ni bilo kaj dosti. Ker so bile tudi poslanke tedanje koalicijske SDS zavezane in vpete v strankarsko politiko.

Vidite možnost za sodelovanje med SD in SDS? Na katerih področjih?

Odločanje bo potekalo tako, kot teče zdaj: podprejo se rešitve, ki se skladajo s politiko posamičnih strank. Obstajajo razlike pri upoštevanju stroke in civilne družbe. Največji očitek opoziciji je, da uporablja sintagmo “tako imenovana stroka”. To je navadno oznaka za tisti del stroke, ki ne izreka takih stališč, ki bi bila skladna z njihovimi. Vprašanje, ki ste ga postavili, je pravo vprašanje za čas po volitvah, takrat se sklepajo koalicije.

Kakšno bo to sodelovanje ob predpostavki, da SDS želi tako imenovano večino 50+?

To dvoje se izključuje, taka večina lahko vse sprejme brez kogarkoli drugega. Ne morem se izogniti temu, da ne bi v tej napovedi videla madžarskih razmer. Nikoli nisem zastopala stališča, da je taka večina dobra za sprejemanje odločitev, ki so v korist vseh.

Poznavalec slovenske politike mi je nekoč dejal, da je problem tistih politikov, ki so že dolgo “na sceni”, da z nasprotniki ne morejo niti na kavo. Imate vi tako težavo?

Če mi čas dopušča, bi šla na kavo s komerkoli. Moja omejitev je le, da mora biti to etičen in moralen človek.

Kako vidite tipičnega poslanca SD, moškega, seveda?

Rada se izogibam predsodkom in klišejem. Doživljam jih kot celovite osebnosti, individuume. Cenim iste lastnosti kot pri ženskah: poštenost, iskrenost, nekorumpiranost, niso mi neljubi ljudje, ki povedo svoje stališče, tudi če je ostro in jasno izraženo, kar velja tudi zame. Če ste pričakovali, da mi je kakšen tip moškega bližje: o tem sem razmišljala, ko sem bila mlada in sem si moškega svojega življenja izbrala pred nekaj desetletji.

Do predčasnih volitev bo verjetno tako malo časa, da bodo civilnodružbena gibanja težko postavila bazo za uspešen nastop na volitvah. Ste jim z nezaupnico ukradli čas?

To je v nasprotju s tistim, kar ste mediji ves čas zahtevali od nas. Ves čas ste nam pripisovali, da smo grdi lumpi, ki hočemo vleči dobro plačo in se ne bomo odločili za predčasne volitve, zdaj, ko smo se, pa trdite, da smo ukradli čas. Naj spomnim, da so v teh gibanjih sami preizkušeni stari mački – imate Lojzeta Peterleta in nekdanjega ljubljanskega župana, na drugi strani pa Dušana Pluta in Manco Košir ... Menda ne bomo rekli, da so to neizkušeni ljudje?

Namesto beletristike kupi zakonodajo

Majda Potrata. Je 63-letna magistrica slovenske književnosti, sicer pa profesorica slovenščine in ruščine, vendar te ni nikoli poučevala. Kot pravi, se je v politiko podala zato, ker je izpolnila svoja poklicna pričakovanja, ne pa zato, ker ne bi bila srečna ali zadovoljna. Meni, da sta si njen sedanji poklic in poklic učiteljice podobna: že prej je živela med ljudmi, ki jim je morala govoriti in jih tudi poslušati, leposlovje pa je zdaj zamenjala obsežna “zakonodajna literatura”.

Predsednik SDS Janez Janša ima vaše zaupanje in podporo. Kaj vas prepriča, da je pravi človek na čelu stranke in pravi človek za prihajajoče volitve?

Nekateri ga imajo za zelo trdega in strogega, kar je edino pravilno, če želiš izpeljati stvari. Pri Pahorju se je zgodilo prav to, da je želel biti preveč mehek, preveč prijazen z vsemi. Vodja mora imeti najprej vizije in jasno zastavljene cilje ter vztrajati na tej poti. Janez Janša je zagotovo tak. Čeprav mu pripisujejo, da ne želi nikogar poslušati in pelje svojo zgodbo, pa je v prejšnjem mandatu sodeloval z vsemi, tudi s sindikati se nam je uspelo dogovoriti določene stvari.

Kako ste osebno, tudi kot ženska, doživeli nezaupnico vladi Boruta Pahorja?

Jasno je bilo, da se bo nekaj zgodilo po vsem tem, kar se pogovarjamo že leto in pol ali dve leti. Kar bi ženske delale drugače, je, da bi bile vztrajnejše in bi se verjetno o kakšni stvari poskušale dogovoriti. Na splošno je problem v tem, da se na začetku mandata nismo odločili za neko partnerstvo in sodelovanje, ker smo vsi vedeli, da je kriza, da bo problematično in morda preveč za eno vlado. Če bi sodelovali, se to ne bi zgodilo.

Kje vidite možnost za sodelovanje med SD in SDS?

V prejšnjem mandatu smo v okviru partnerstva sprejeli veliko pomembnih rešitev za gospodarstvo, tudi na področju davčne zakonodaje, kjer so sodelovali tudi poslanci SD in jih podprli. V tem mandatu bi morali narediti podobno, vsaj na tistih področjih, ki so bila ključna za gospodarstvo, bi morali najti skupne rešitve. Mi smo sicer podpirali rešitve socialnih problemov, ampak to na dolgi rok ni perspektiva, najprej moraš nekaj ustvariti, da lahko deliš. Ko bo na oblasti nova vlada, se bo treba o sodelovanju pogovoriti; mi nikoli ne izključujemo sodelovanja.

Kako pa bo SDS sodelovala, če si želi večino v slogu 50+?

Za spremembe, ki si jih želimo – torej tudi spremembe ustave – je potrebna čim višja večina; mi si moramo zastaviti cilje in jih poskušati doseči. To ne pomeni, da ne bomo sodelovali, saj smo vedno sodelovali.

Zakaj bo SDS uspelo sprejeti spremembe?

Zato, ker drugače funkcioniramo. Najprej bomo varčevali tam, kjer se bo dalo – ta vlada tega ni znala. Drugače se bomo pogovarjali s socialnimi partnerji, kot se je trenutna koalicija, bistveno več časa bomo namenili temu in poskušali res uskladiti stvari. Tudi cilje imamo zastavljene bolj jasno.

Samo dve ženski sta v poslanski skupini SDS, ki sicer šteje 27 poslancev.

Prepričana sem, da nas bo po volitvah več.

Kakšen je po vašem mnenju tipičen poslanec SDS, moški, seveda?

So tako različni ... Nasploh so zelo angažirani, zelo odzivni, družbeno aktivni. Sicer pa nič posebno tipičnega ...

V zadnjem času so se porodila nekatera civilnodružbena gibanja, ki pa bodo imela bolj malo časa, da se do volitev zares etablirajo.

Lepo, da so se zbudili. Imamo polno intelektualcev, pa se velikokrat niso odzivali na probleme v družbi. Čim več različnih mnenj in idej je vedno dobrodošlih.

Poznavalec slovenske politike mi je nekoč dejal, da je problem tistih politikov, ki so že dolgo “na sceni”, da z nasprotniki ne morejo niti na kavo. Imate vi tako težavo?

Sama na primer z Miranom Potrčem ali Majdo Potrato tudi ne grem na kavo (smeh). Sicer pa je to kot v vsaki službi – nekdo ti je po mišljenju blizu bolj, nekdo manj. Včasih pravijo: tam se prepirate, potem pa ste skupaj na kosilu ali kavi. Sama sicer v razpravah ne poskušam napadati osebno, temveč polemiziram o programih in vsebinah, ampak vseeno ni tako, kot si predstavljajo ljudje – da se pred kamerami prepiramo, nato pa hodimo na kave.

Želela je izboljšati včasih nerazumno zakonodajo

Alenka Jeraj. Mati 15-letnika, 38-letna gimnazijska maturantka, ki študira na fakulteti za organizacijske vede, bo kandidirala tudi na prihodnjih volitvah. Nekaj let je v Občini Ig delala kot referentka za družbene dejavnosti, kjer se je srečala z zakonodajo s področja vrtcev in se spraševala, kdo piše zakonodajo, ki “se je ne da izvajati ali pa jo razume vsak po svoje”. Ker je bila aktivna v podmladku SDS in ker je menila, da ni modro le kritizirati, temveč nekaj tudi storiti, se je odločila za politiko.

Komentarjev 6
  • zic 18:04 24.september 2011.

    od Mirkota je pa ta prav kodeks!?

  • jurij 16:24 24.september 2011.

    Če bi gospe imeli količkaj ponosa in morale bi bili tiho in se umaknili iz javnega življenja zavedno.

  • 4d5eccf93739c6305aaf8969a682cc57e1fd7395 13:49 24.september 2011.

    Pa dobro, kaj si trenutni poslanci (SD, SDS in podobne kozlarije) predstavljajo?? To sploh ni vec demokracija ampak absolutizem skupine prdcev, ki znajo ali samo prikimavat velikim ameriskih organizacijam ali pa retardirano igrat na strune vernikov in preganjat neke namisljene ...prikaži več komunajzarje. Skupaj pa ropajo ljudi in se nam na veliko smejijo. Smrdi po katastrofi.