Slovenija
38 ogledov

Dvoletna toleranca do nasilja v vrtcu

Branko Kirasić: "Več delavk vrtca je ravnateljico večkrat opozorilo na nasilje." Žurnal24 main
Vrtec. Dokazi, da so v Jaršah za nasilje vedeli.

Nasilje. Ravnateljica Vrtca Jarše Metka Blatnik je za nasilje nad otroki v Vrtcu Jarše vedela že septembra 2008, a je ukrepala šele februarja 2010, je razvidno iz zapisnika sveta Vrtca Jarše, ki smo ga pridobili v uredništvu Žurnala24.

"Seznanjena sem s tem, da so kolegice vzgojiteljice na aktivu vzgojiteljico opozorile, da je na igrišču septembra 2008 udarila otroka in da na otroke vpije. Ko sem se z njo pogovorila, je dejanje priznala. Izrekla sem ji ustni opomin," je pojasnila ravnateljica članom sveta, navaja zapisnik.

"Ni šlo za situacijo, v kateri bi se izvajalo nasilje in bi bila potrebna prijava na policijo,"
pa se je na zapis včeraj odzvala Blatnikova.

Opozorila z vseh koncev
Je pa na "zelo nervozno vzgojiteljico, ki je otroke neprestano kregala, na posameznike kričala in jih stresala", Blatnikovo opozorila Ljubljančanka, ki želi ostati neimenovana (ime je znano uredništvu). Kot naključno mimoidočo so jo prizori v bližini Vrtca Jarše tako prizadeli, da je septembra lani opozorila Blatnikovo.

Po besedah Branka Kirasića, čigar sin še danes trpi za posledicami duševnega nasilja, je ravnateljico na nasilje od septembra 2008 naprej večkrat opozarjalo več sodelavk domnevno nasilne vzgojiteljice.

Novembra 2009 je Kirasiću prekipelo in je vzgojiteljico še sam prijavil ravnateljici, januarja pa še svetu vrtca in šolskemu inšpektoratu. Obe je februarja ovadil tožilstvu.

Blatnikova je nasilje prijavila policiji šele po sklepu zavoda vrtca februarja. Vzgojiteljico je odpustila junija, potem ko je aprila v drugi enoti vrtca znova udarila otroka. "Vse postopke smo v celoti in ažurno vodili v skladu z zakonom," je prepričana Blatnikova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.