Slovenija
24 ogledov

DZ ima nova podpredsednika

Glasovanje o mandatarju Saša Despot
Poslanci novega sklica državnega zbora (DZ) so izbrali nova podpredsednika.

Podporo sta dobila Janko Veber (SD) in Primož Hainz (DeSUS). Za Vebra je glasovalo 59 poslancov, za Hainza pa 56 poslancev. 

Čeprav tradicionalno eno izmed podpredsedniških mest zasede tudi član največje opozicijske stranke, svojega kandidata SDS ni predlagala, saj so že pred tem napovedali, da se bodo odpovedali vsem vodstvenim funkcijam.

Kandidata za podpredsednika državnega zbora sta poslanec SD Janko Veber in poslanec DeSUS Primož Hainz. Kot je dejal predsednik SD Dejan Židan, je DZ pred velikimi izzivi, zato mora biti vodenje institucije zaupano ljudem, ki bodo pripomogli k odgovornemu delu institucije. Židan je prepričan, da je Veber s svojimi izkušnjami človek, ki bo to delo opravljal odlično. Nenazadnje je bil v zadnjem sklicu predsednik DZ. "Ponosen sem, da je imel DZ predsednika iz vrst SD in da je bil predsednik vseh poslancev ne samo na papirju. Postavil je visoka merila za naprej." 

Franc Jurša je v imenu poslanske skupine (PS) DeSUS pojasnil njihovo izbiro za mesto podpredsednika. "Primož Hainz je po naši oceni primerna oseba, ki bo delo opravljal z največjo mero odgovornosti," je dejal Jurša in izpostavil Hainzove dolgoletne izkušnje z delom v državnem svetu. "Verjamemo, da bo uspešno in odgovorno opravljal naloge," je zaključil Jurša in predlagal poslancem, da kandidata podprejo. 

V stranki SMC so napovedali, da bodo oba kandidata podprli. Njihovo mnenje delijo tudi v DeSUS. Karl Erjavec je dejal, da Hainza odlikujejo mirnost, vztrajnost, premišljenost in povezovalnost. Obenem pa se je obregnil ob dejstvo, da v največji opozicijski stranki SDS niso predlagali svojega kandidata za podpredsedniško mesto, ki jim pripada. "Dobro bi bilo, da bi imeli tudi oni podpredsednika. Dobro bi bilo, da bi delovali v smislu konstruktivne opozicije," je dejal Erjavec. 

V ZL so izrazili zadržke do izbire obeh podpredsednikov. Matej T. Vatovec (ZL) se je v svojem mnenju dotaknil koalicijske pogodbe in izpostavil po njihovem mnenju točke, ki ne predstavljajo boja proti neenakosti. Po njihovi oceni je podpredsedstvo v rokah tistih, ki "predlagajo pogubno vizijo za razvoj države. Iz ZL tako ponovno pošiljamo apel, naj predlagana podpredsednika, če bosta izvoljena, z vsemi vzvodi, ki jih imata na voljo, poskrbita, da državni zbor ne bo resničnostni šov, kot je že opozoril tovariš Trček, niti ne zgolj glasovalni stroj temveč prostor artikuliranega in argumentiranega dialoga. Zaradi tega izražamo zadržke do predlogov za podpredsednika.“ 

Matej Tonin (NSi) pa je opozoril na "majhen, a pomemben detajl". Izpostavil je dejstvo, da nobenega od mest ne bo zasedla ženska kandidatka. Dodal je še, da je od strank, ki se zavzemajo za enakopravnost spolov, pričakoval drugačne predloge.  

Tajno glasovanje vodi komisija, ki ji bo predsedoval predsednik DZ Milan Brglez. V njej pa bodo še Mitja Horvat (SMC), Bojan Muršič (SD), Miha Kordiš (ZL), Iva Dimic (NSi) in Jerneja Bergoč, kot namestnica generalne sekretarke.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 17:16 25.avgust 2014.

    "saj so že pred tem napovedali, da se bodo odpovedali vsem vodstvenim funkcijam."Ni res. Pred tem so napovedal da se bodo odpovedal vsem funkcijam, potem so se lagal da so rekli samo za vodstvene. Imajo vodstveno funkcijo saj imajo ...prikaži več predsednika Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Torej spet neko natolcevanje za tiste k ne spremljajo.