Slovenija
41 ogledov

DZ: Nova zaslišanja o spornih zemljiščih

Pred parlamentarno komisijo, ki jo vodi Alenka Jeraj, je stopil Klemen Šešok. (F Žurnal24 main
Preiskovalna komisija DZ, ki se ukvarja z gradbenimi posli, je zaslišala lastnika skupine Taxgroup Klemena Šešoka. Pred komisijo je stopil tudi nekdanji lastnik zemljišča na Smodinovcu Aleš Seliškar.

Klemen Šešok, direktor Taxgroupa, se ob 9.05, ko bi se moralo začeti zaslišanje pred parlamentarno komisijo, ni pojavil, zato je predsednica preiskovalne komisije, ki se ukvarja z domnevno sporno prodajo zemljišča na Smodinovcu v Ljubljani, Alenka Jeraj že napovedala, da bodo od sodišča zahtevali, naj ga privedejo s silo.

Le nekaj minut kasneje se je pred komisijo pojavil Šešok, Jerajeva pa je ob tem tudi omenila, da naj bi pri njem opravili hišno preiskavo, a o tem ni bila uradno obveščena.

Prišel brez odvetnika
Šešok je povedal, da je zemljišče na Smodinovcu kupil od Aleša Seliškarja, ki mu je dal pooblastilo od očeta Petra. S Seliškarjem ga ni spoznal Jure Janković, pravi.

Izvedel je za poslovno priložnost in se srečal z njim za pet minut, ali je bila zraven posrednica Nevenka Jelovčan, pa se ni spomnil.

Ob tem je zatrdil, da zapis Jelovčanove o sestanku 13. 4. 2009 ni logičen, saj se nikoli na prvem sestanku ne dogovarja o tem, kako speljati posel. Tako se je o poslu pogovarjal s Seliškarjem in ne z Jelovčanovo.

Zatrdil je tudi, da Jure Janković ni bil vključen v nobeno točko te transakcije. Parcele si je ogledal, a ne skupaj z Juretom ali Zoranom Jankovićem. "Župana sploh ne poznam," pravi Šešok.

"Nikoli nisem v zvezi s tem zemljiščem komuniciral z Zoranom Jankovićem. Dopuščam možnost, da me on pozna, bežno sva se srečala leta 2004, od takrat z njim nisem komuniciral. Smo pa dali predlog za spremembo namembnosti zemljišča na Mestno občino Ljubljana, kot tisoč drugih – če to štejete za komuniciranje," je dejal Šešok.

Seliškar: "Jureta Jankovića ne poznam"
Aleš Seliškar, lastnik zemljišča na Smodinovcu, ki ga je prodal Taxgroupu, je na zaslišanje prišel brez odvetnika. Povedal je, da mu nihče ni sugeriral, kaj lahko pove in kaj ne, posvetoval se je le s svojim odvetnikom in sicer ne o vsebini odgovorov, ampak o tem, kako "taka stvar sploh poteka".

Zatrdil je, da Jureta Jankovića ne pozna in da nikoli ni imel stika z njim. Prav tako je zatrdil, da ga s Klemnom Šeškom ni seznanil Jure Janković, ampak Nevenka Jelovčan. Ona naj bi tudi organizirala sestanek 13.4.2009. Na vprašanje, ali je bil na sestanku Jure Janković, je odgovoril: "Jaz ga nisem videl." Nato pa je dodal, da so bili tam on, Klemen Šešok in Nevenka Jelovčan.

Izguba spomina
Seliškar ni želel komentirati svojih citatov, objavljenih v Financah (slednji so govorili o tem, kako so v družini poskušali spremeniti namembnost zemljišča, pa niso uspeli, in da so imeli vsaj 15 kupcev), rekoč, da člankov ni bral.

"Doma imam čas, in jih bom prebral," je dejal. Član komisije Franc Pukšič ga je opozoril, da pred komisijo ne sme lagati, saj je kazensko odgovoren.

Seliškar je nato dejal, da člani njegove družine nikoli niso dali pobude za spremembo namembnosti zemljišča, morebitnih kupcev pa je bilo res toliko, a se nikogar ne spomni.

S prodajo naj bi se okoristila družina Janković
Komisija med drugim preiskuje domnevno sporne prodaje zemljišč v Ljubljani in spremembo njihove namembnosti v julija sprejetem ljubljanskem prostorskem načrtu.

Med njimi je tudi zemljišče na Smodinovcu, s prodajo katerega naj bi se okoristila tudi družina župana Zorana Jankovića. Po poročanju medijev naj bi namreč županov znanec Šešok s pomočjo županovega sina Jureta Jankovića od družine Seliškar kupil kmetijska zemljišča.

Po predlogu prostorskega načrta naj bi ta postala zazidljiva, a je bila sprememba pred sprejemom iz načrta umaknjena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.