Slovenija
26 ogledov

DZ o fiskalnem pravilu

državni zbor Anže Petkovšek
Državni zbor nadaljuje z razpravo o predlogu zakona o fiskalnem pravilu. Za sprejem bo potrebna dvotretjinska večina.

Fiskalno pravilo določa, da morajo biti prihodki in izdatki proračunov države srednjeročno uravnoteženi brez zadolževanja ali pa v presežku. Potem ko je DZ maja 2013 to pravilo vpisal v ustavo, bi moral do 30. novembra lani sprejeti tudi zakon, s katerim bi se določilo podrobnosti glede izvajanja fiskalnega pravila in načina uravnoteženja javnih financ. Ker se to doslej ni zgodilo, je svoj predlog sredi novembra vložila SDS.

Osnutek zakona med drugim vsebuje formulo, s katero se za posamezno proračunsko leto določi zgornjo mejo izdatkov državnega proračuna, da bo še zagotovljena srednjeročna uravnoteženost javnih financ. Odstopanje od te zahteve je mogoče le v primeru znatnega poslabšanja gospodarskih razmer ter hujših naravnih ali drugih nesreč.

Vlada nasprotuje predlogu 

V SDS predlagajo, naj zakon velja že za proračun za leto 2015. Vlada temu predlogu nasprotuje, ker da je preveč strog, in je v začetku decembra v obravnavo v DZ poslala svoj predlog zakona o fiskalnem pravilu. Ko so časi dobri, mora imeti država večje presežke, a v slabih časih ima lahko bistveno večje primanjkljaje, je koncept vladnega predloga pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Po njegovem mnenju bi lahko strukturni primanjkljaj odpravili v štirih do petih letih.DZ pa ima danes na dnevnem redu tudi predlog poslanske skupine SDS, naj se v zakonu o delovnih razmerjih uredi problematika pripravništva. Predlagatelji bi črtali pravno podlago za volontersko pripravništvo, hkrati pa delodajalca, ki zaposli pripravnika, oprostili plačila prispevkov za čas pripravništva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.