Slovenija
9 ogledov

DZ o prevoznicah

slovenija 20.03.13, Alenka Bratusek, mandatarka, poslanci, drzavni zbor, izredna Anže Petkovšek
Poslanci so na današnji zadnji dan decembrske seje odločili, da predlog novele zakona o gozdovih, pod katerega se je podpisala SDS, ni primeren za nadaljnjo obravnavo. Predlog je predvideval ukinitev prevoznic za spravilo lesa za lastno uporabo ter milejše kazni za kršitelje.

V SDS so kot temeljni cilj predloga novele navajali zagotovitev racionalnega nadzora nad sledljivostjo prometa z gozdno lesnimi sortimenti.

Državna sekretarka na ministrstvu za kmetijstvo in okolje Tanja Strniša je med obravnavo poslancem pojasnila, da se s predlagateljem razhajajo tako na področju prevoznic kot pri višini kazni za kršitelje.

Robert Hrovat (SDS) je izpostavil, da je trenutno veljaven zakon napisan in uperjen proti malim kmetom, ki upravljajo z lastnimi gozdovi, premalo pa da se nadzira velike družbe in velike koncesionarje, ki se na veliko ukvarjajo z gozdarsko dejavnostjo. "Naš zakon je stvaren, skuša preprečiti nelegalno sečnjo. Po sedanjem zakonu za državne gozdove prevoznice niso potrebne. Globe za prekršek so nesorazmerno visoke, saj večkrat presegajo vrednost tovora," je podaril in dodal, da se je zakon v realnosti pokazal kot čista neumnost.

Namesto prevoznice v SDS predlagajo le minimalno vsebino dokumenta o prevozu in dobavi. "Olajša se delo organov nadzora, pravna ureditev postane primerljivejša z drugimi evropskimi državami, višina globe postane sorazmerna teži prekrška," je še dodal Hrovat. Bil je zgrožen nad dejstvom, da vlada za razpravo ni najavila časa, s čimer bi lahko izmenjali argumente.

Strniša pa je opozorila, da so pri rešitvah pomanjkljivosti, ki jih je treba urediti celoviteje, da bi dosegli namen. Strinjala se je, da je treba odpraviti določene pomanjkljivosti sedanje uvedbe prevoznic, ki so bile zaznane v praksi, zato so v sredo sprejeli novelo, ki bolj celovito ureja to problematiko, odpravlja administrativne ovire in omogoča nadzornim organom slednje lesnim sortimentom. Dodatno ureja tudi ključ za razdelitev sredstev za vzdrževanje gozdnih cest.

Komentarjev 2
  • Milan Novak 12:45 26.februar 2014.

    Ne vem kdo se gre tukaj polikanstvo,govor ,ki ga je imela ob sprejemu ministrov je od 14 min.govorila 6 min.samo o Janši

  • Žurnalček 18:16 19.december 2013.

    Kaj SDS-ovci a vam gre tko slabo v rejtingu , da se morate že kmetom prilizovati. Ne vem kaj bo na to rekla SLS . Noo pa saj ste je v prejšnji vladi na pol uničel, zdej je pa zrela ...prikaži več , da ji spizdite še tisto polovico njenih članov z takimle bombončki . Kakovas ni sram, pa s tem ste jasno pokazali , da raje prodate svojo mater , kot da izgubite za vedno ABLAST !