Slovenija
17 ogledov

DZ o zapornikih iz Guantanama

guantanamo, zaporniki Žurnal24 main
Poslanci bodo današnji prvi dan junijskega zasedanja DZ največ časa namenili obravnavi zakona o tujcih, ki bo omogočil sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi.

Poslance najprej čaka skoraj dveinpolurna razprava o zakonu o tujcih. Največ prahu dviga določba, ki naj bi bila podlaga za sprejem zapornikov iz ameriškega zapora Guantanamo na Kubi.

Na to opozarjajo predvsem v opoziciji, medtem ko v koaliciji večinoma trdijo, da sprejem zapornikov omogoča že sedanja zakonodaja.

Tudi o STA

Poslanci bodo obravnavali tudi zakon o Slovenski tiskovni agenciji (STA), s katero naj bi se uredil njen status, zakon pa naj bi prinesel tudi drugačno upravljavsko obliko delovanja s ciljem zagotavljanja institucionalne avtonomije ter krepitve uredniške in novinarske neodvisnosti.

Odpuščeni delavci bodo prišli do odškodnin

Avtentična razlaga insolvenčnega zakona naj bi omogočila izplačilo odškodnin odpuščenim delavcem Mersteela, določa pa, da kot prednostne terjatve štejejo tudi denarna povračila namesto odpovednega roka. Da je avtentična razlaga potrebna, je že konec maja soglasno sklenil odbor DZ za notranjo politiko, čeprav sta temu nasprotovala vlada in zakonodajno-pravna služba.

Kot je v petek napovedal predsednik DZ Pavel Gantar, bo danes predlagal tudi razširitev dnevnega reda seje z obvestilom o odstopu visokošolskega ministra Gregorja Golobiča. Poslanci se bodo, če bo širitev potrjena, z odstopom seznanili v četrtek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.