Slovenija
34 ogledov

DZ: Očitki opozicije na prepozen odziv na begunsko krizo

begunci Saša Despot
Predlogu spremembe zakona o organiziranosti in delu v policiji, s katerim se dviguje dovoljena starost sodelujočih v pomožni policiji, se obeta podpora, opozicija pa ob tem opozarja, da se vlada na begunsko krizo odziva na "horuk".

Po mnenju opozicije je vlada begunsko krizo pričakala nepripravljena, zato jim med drugim priporoča, da med prednostne ukrepe uvrsti zagotavljanje varnosti ljudi.

Jože Tanko iz SDS je medtem opozoril na velike stroške, ki ima Slovenija z begunci, saj bodo po njegovem "dosegli več kot sto milijonov evrov". Sicer so v opoziciji poudarjali, da so na težave z migranti opozarjali že poleti: "Sicer pa smo veliko priložnosti že zamudili," se je tako slišalo iz njihovih vrst. 

Policistom bodo pomagali upokojenci

S spremembo zakona o organiziranosti policije želi vlada v pomožno policijo vključiti že preizkušene, preverjene in usposobljene nekdanje in upokojene policiste do starostne meje, ki je še sprejemljiva za opravljanje nalog v policiji, in sicer se ta starost zvišuje na 60 let, tako za ženske kot za moške. Do zdaj je za ženske veljala omejitev dela do konca koledarskega leta, v katerem dopolnijo 40 let, za moške pa 50 let.

Kot je na seji pojasnila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, bi rezervne policiste potrebovali že v preteklosti, na primer v poplavah, ob migrantski krizi pa ta še bolj utemeljena.

S predlaganim povišanjem starostne meje za pomožne policiste bi po njenih besedah po relativno hitrem postopku dobili izkušene, preverjene kadre. Kot je pojasnila, gre namreč za angažiranje policistov, ki jim je delovno razmerje v policiji prenehalo, a so še vedno usposobljeni za opravljanje policijskih nalog. 

begunci | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pred nami je "mineštra"

Čeprav se spremembam zakonu  obeta podpora vseh strank, opozicija poudarja, da se zakonsko dopolnilo sprejema prepozno, oziroma: "na horuk", kot se je izrazil poslanec SDS Vinko Gorenak. "Pred nami je mineštra," je še dejal ob razpravi o rezervnih policistih in opozoril, da vlada s hitro spremembo zakona negira zakonodajo, po kateri se morajo policisti "zaradi utrujenosti pri 53 letih v pokoj", oziroma Zujf, ki je policiste, ki so si želeli delati, prisilno upokojil:

"Zdaj jih sprejemamo nazaj in prva dva zakona negiramo. Vlada republike Slovenije ni pripravljena na nič, kar se migrantske krize tiče. Vsi tisti, ki govorite, da se odzivamo prav, se motite. Ta zakon bi moral biti sprejet maja. Imate srečo, da imate podporo opozicije, zato nam dajte globok poklon, je še dejal Gorenak in ob tem kritiziral premierja Cerarja, oziroma "slabe poteze, ki jih vleče: "Pa ta človek ni normalen," je dejal.

Naj kar stavkajo!

Da zakon sprejemamo prapozno, je opozoril tudi poslanec poslanske skupine nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek in dodal, da vlada ni bila pripravljena poslušati obeh sindikatov, ki ves čas opozarjata na pomanjkanje kadrov in denarja: "Obeta se napoved policijske stavke. Kdaj pa naj stavkajo, če ne takrat, ko je pozornost usmerjena na njih. Upajmo, da bodo svoje aktivnost usmerili na vlado, z modernimi pritiski, ki se jih poslužujejo tudi drugod po Evropi. Upajmo, da se bodo tega poslužili in nepovezani poslanci jih bomo pri tem podprli," je dodal Dobovšek in poudaril, da bi morali situacijo reševati že spomladi.

Se jim splača vrniti nazaj?

Sicer so se opozicijski poslanci spraševali tudi o tem, koliko upokojenih policistov se bo sploh želelo vrniti na delo, nedorečeni sta namreč ostali vprašanji zmanjšanja pokojnine in plačila dohodnine, zato se nekdanjim policistom morda sploh ne bo splačalo nazaj v službo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Avatar čavez
    čavez 13:48 05.november 2015.

    Svetujte kam naj pobegnem iz te islamistične Slovenije.

  • h3o 12:44 05.november 2015.

    za državljane dobro naredijo le 1 teden pred volitvami, skuhakjo nam golaž. Pač se moramo navadit da več od enega močno preplačanega golaža nismo vredni

  • zdrej 07:57 05.november 2015.

    Zato pa dajte vsi skup stopit, pozabit stare zamere in preštudirat kaj je za državo / državljane dobro in hkrati pravilno, da se to in tako naredi vsaj miljonkrat v vsakem mandatu :-). Pa mislim čisto resno. Ker za to ...prikaži več kako in kaj v celoti gledano delate sedaj, dragi politiki, ali naj napišem "politoglavci" ne opravičuje vaših plač.