Slovenija
287 ogledov

DZ odločil o kandidatu za guvernerja Banke Slovenije

Banka Slovenije Anže Petkovšek
DZ je na izredni seji odločal, ali na mesto guvernerja Banke Slovenije postavi zdajšnjega viceguvernerja Primoža Dolenca.

Poslanci v državnem zboru so Primožu Dolencu, zdajšnjemu viceguvernerju Banke Slovenije, namenili glasov le 30 glasov podpore, kar pomeni, da ni bil imenovan za guvernerja Banke Slovenije. 39 poslancev je glasovalo proti, je sporočil predsednik DZ Dejan Židan. Ob tem je še dodal, da so razdelili 72 glasovnic, od katerih so bile tri glasovnice neveljavne. 

Usoda kandidata, ki ga je na to mesto predlagal predsednik republike Borut Pahor, je bila negotova, saj glede na napovedi poslanskih skupin pred glasovanjem ni imel zagotovljene zadostne podpore, to je 46 poslanskih glasov. 

Jasno podporo so Dolencu napovedali v poslanskih skupinah SD, SMC, DeSUS in SNS ter poslanca narodnosti, kar skupaj pomeni 31 glasov, medtem ko so pred glasovanjem v Levici, SDS in SAB glasovati napovedali, da bodo glasovali proti. Odločilni so tako bili glasovi poslancev LMŠ in NSi. .

Pahor je Dolenca predlagal za guvernerja izmed petih prijavljenih kandidatov, čeprav je vedel, da podpore nima zagotovljene. Vendar je DZ enkrat glasovanje o guvernerju že odložil in Banka Slovenije je brez guvernerja že več kot pet mesecev, Pahor pa je ocenil, da Dolenc izpolnjuje visoke strokovne kriterije in vzbuja zaupanje za opravljanje funkcije.

Na potezi je tako zdaj predsednik Pahor, ki bo moral po uradnem obvestilu iz DZ v 14 dneh sporočiti svojo odločitev o nadaljnjem postopku.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.