Slovenija
0 ogledov

DZ potrdil novelo

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
Poslanci so potrdili novelo o varstvu arhivskega gradiva.

Poslanci so s 40 glasovi za in 33 proti potrdili novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Pri tem pa so zavrnili vsa dopolnila, ki so jih predlagali v SDS.

Novela spreminja dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb in so občutljivi zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Burna razprava
Novela zakona o varstvu arhivskega gradiva ne pomeni zapiranje arhivskega gradiva, pač pa reguliranje dostopnosti tega gradiva, je na današnji seji državnega zbora poudarila ministrica za kulturo Majda Širca . Kot je zatrdila, gre pri noveli za "ščitenje nacionalne varnosti in integritete ljudi, ki so delovali v korist Slovenije" . Vlada je po njenih besedah v pravo posegla na moralen način, saj bi, kot je poudaril varuh človekovih pravic Jernej Rovšek , izvajanje zakona brez varovalk lahko pomenilo poseg v ustavno varovanje človekovih pravic posameznikov in bi lahko ogrožalo interese in varnost države.

Na drugi strani je Aleksander Zorn iz opozicijske SDS prepričan, da Sova z omejevanjem arhivov ostaja dedič Udbe kot anomalije nekdanje Jugoslavije, saj hoče preprečiti, da bi v javnost prišli podatki o bombnem napadu, ki se je zgodil leta 1979 v Velikovcu. Po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka se predlog sprejema zgolj zato, da bi se zavarovalo naročnika napada. "Gre za to, koliko je predsednik republike Danilo Türk o tem napadu dejansko vedel," je dejal. Da se celotna zgodba o arhivih vrti okoli omenjenega bombnega napada, je prepričan tudi nepovezani poslanec Andrej Magajna . "Ali po 30 letih ne smemo izvedeti resnice?" se je vprašal.

Pred začetkom seje se je pred poslopjem državnega zbora zbrala skupina protestnikov iz vrst Mlade Slovenije, podmladka NSi. V sporočilu za javnost so zapisali, da "vladna koalicija s protizakonitim zapiranjem arhivov zavestno krši veljavno zakonodajo in s tem spodkopava pravno državo". Nedopustno se jim zdi, da tega ni obsodil nihče, tudi predsednik republike ne. "Vsi si raje zatiskajo oči in molčijo," so navedli v NSi.

Podporo noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih so napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah SD, Zares, LDS in DeSUS, medtem ko je v SDS, SLS in SNS ter nepovezani poslanci ne bodo podprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.