Slovenija
0 ogledov

DZ potrdil novelo

Gorenak meni, da je vlada s spotom Čepinove sama sebe ustrelila v koleno.  
(Fo Žurnal24 main
Poslanci so potrdili novelo o varstvu arhivskega gradiva.

Poslanci so s 40 glasovi za in 33 proti potrdili novelo zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih. Pri tem pa so zavrnili vsa dopolnila, ki so jih predlagali v SDS.

Novela spreminja dostopnost do arhivskega gradiva, ki vsebuje podatke obveščevalno-varnostnih služb in so občutljivi zaradi varstva človekovih pravic in nacionalne varnosti.

Burna razprava
Novela zakona o varstvu arhivskega gradiva ne pomeni zapiranje arhivskega gradiva, pač pa reguliranje dostopnosti tega gradiva, je na današnji seji državnega zbora poudarila ministrica za kulturo Majda Širca. Kot je zatrdila, gre pri noveli za "ščitenje nacionalne varnosti in integritete ljudi, ki so delovali v korist Slovenije". Vlada je po njenih besedah v pravo posegla na moralen način, saj bi, kot je poudaril varuh človekovih pravic Jernej Rovšek, izvajanje zakona brez varovalk lahko pomenilo poseg v ustavno varovanje človekovih pravic posameznikov in bi lahko ogrožalo interese in varnost države.

Na drugi strani je Aleksander Zorn iz opozicijske SDS prepričan, da Sova z omejevanjem arhivov ostaja dedič Udbe kot anomalije nekdanje Jugoslavije, saj hoče preprečiti, da bi v javnost prišli podatki o bombnem napadu, ki se je zgodil leta 1979 v Velikovcu. Po mnenju poslanca SDS Vinka Gorenaka se predlog sprejema zgolj zato, da bi se zavarovalo naročnika napada. "Gre za to, koliko je predsednik republike Danilo Türk o tem napadu dejansko vedel," je dejal. Da se celotna zgodba o arhivih vrti okoli omenjenega bombnega napada, je prepričan tudi nepovezani poslanec Andrej Magajna. "Ali po 30 letih ne smemo izvedeti resnice?" se je vprašal.

Pred začetkom seje se je pred poslopjem državnega zbora zbrala skupina protestnikov iz vrst Mlade Slovenije, podmladka NSi. V sporočilu za javnost so zapisali, da "vladna koalicija s protizakonitim zapiranjem arhivov zavestno krši veljavno zakonodajo in s tem spodkopava pravno državo". Nedopustno se jim zdi, da tega ni obsodil nihče, tudi predsednik republike ne. "Vsi si raje zatiskajo oči in molčijo," so navedli v NSi.

Podporo noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih so napovedali v koalicijskih poslanskih skupinah SD, Zares, LDS in DeSUS, medtem ko je v SDS, SLS in SNS ter nepovezani poslanci ne bodo podprli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.