Slovenija
23 ogledov

DZ: rdeča luč za novelo o zemljiški knjigi

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
DZ ni sprejel novele zakona o zemljiški knjigi, na katero so državni svetniki izglasovali veto.

Za sprejem bi bila potrebna absolutna večina, a je za novelo danes glasovalo le 43 poslancev, pri čemer jih je bilo prisotnih le 64.

Državni svetniki so izglasovali odložilni veto, ker nasprotujejo določbam, po katerih bodo lahko zemljiškoknjižne predloge vlagali le kvalificirani predlagatelji, kot so odvetniki, notarji ter državni in občinski pravobranilci. Do leta 2013 bi sicer predloge za vpis v zemljiško knjigo še naprej vlagali vsi subjekti.

Kot so poslanci opozicije že v postopku obravnave v DZ očitali ministrstvu za pravosodje, ni v ozadju nič drugega kot skrb za odvetniško-notarski ceh, danes pa so te očitke ponovili. Opozarjali so tudi na dvig stroškov za državljane in na škodo za gospodarstvo, pred čimer je svarila tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS).

V koaliciji so medtem opozarjali, da novela skozi informatizacijo zemljiške knjige, hitrejše postopke, večjo pravno varnost za državljane in nižje stroške zaradi že sprejete nižje sodne takse v zemljiškoknjižnih zadevah in napovedanega pogovora z notarji glede znižanja tarif prinaša številne koristi.

Po lastni vesti so sicer glasovali v Zaresu, medtem ko so druge stranke koalicije in nepovezani poslanci napovedali ponovno podporo noveli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.