Slovenija
6 ogledov

DZ: šest ur za pokojninsko reformo

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Poslanci bodo drugič obravnavali pokojninsko reformo, s katero želi vlada zvišati dejansko upokojitveno starost in podaljšati delovno dobo. Koalicija tokrat pri glasovanju ne bo enotna.

Poslanci DeSUS-a bodo namreč tako kot v prvi obravnavi glasovali proti predlogu reforme. Spomnimo, da se stranka Karla Erjavca zavzema za polovično uskladitev pokojnin v prihodnjih dveh letih, na kar pa vlada ne pristane.

V DeSUS-u pa niso zadovoljni niti z izplačilom enkratnega draginjskega dodatka, ki jim ga je ponudil minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik. Kot je namreč v sredo dejal Erjavec, je to interventni ukrep za blaženje krize, in ne sistemska rešitev.

Kljub današnji nepodpori DeSUS-a pokojninski reformi bo ta po vsej verjetnosti dobila dovolj glasov. Vprašanje pa je, ali bo imela vlada dovolj glasov tudi ob napovedanem vetu državnega zbora. Reformi poleg DeSUS-a nasprotujejo tudi v opozicijskih strankah.

Sporni pogoji za starostno upokojitev
Pokojninska reforma bi tako začela veljati čez natanko en mesec. Vlada želi z njo zvišati upokojitveno starost ter podaljšati delovno aktivnost.

Največ prahu bodo na današnji več kot šest ur dolgi obravnavi dvignili predvsem pogoji za starostno upokojitev. Po opozorilu koalicije je namreč sprejeto dopolnilo, ki je ublažilo pogoje za tiste, ki so začeli delati zgodaj, v nasprotju s preostalim besedilom.

Po dopolnjenem predlogu zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju se pokojnine ne bodo več usklajevale samo s plačami, temveč v 30 odstotkih tudi z inflacijo.

Obdobje za izračun pokojninske osnove se z veljavnih 18 let zvišuje na 30 let. Bonus za starševstvo v višini osmih mesecev pa bo možno izkoristiti za vsakega otroka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.