Slovenija
1 ogledov

DZ: Zaradi Golobiča nova komisija

(Foto: Dejan Mijović) Žurnal24 main
Neplačevanje davkov Sloveniji, pridobitev slabo zavarovanega posojila in elektronizacija študentske prehrane so le trije domnevni grehi Gregorja Golobiča, ki jih bo preiskovala komisija DZ.

Poslanske skupine SDS, SNS in SLS so v torek vložile zahtevo za parlamentarno preiskavo glede suma klientelizma in koruptivnega ravnanja ministra za visoko šolstvo Gregorja Golobiča, je na dejal vodja PS SDS Jože Tanko.

 

33

poslancev iz treh opozicijskih strank je podpisalo zahtevo za ustanovitev komisije. Kdo jo bo vodil, še ni znano.

Tanko je dejal, da bo preiskovalna komisija ugotavljala v prvi vrsti Golobičevo politično odgovornost zaradi izogibanja plačevanja davkov Sloveniji ob njegovem "aktivnem sodelovanju pri zviševanju davčnih bremen slovenskim državljanom". Ob tem je pojasnil, da ima Ultra podjetja v tako imenovanih davčnih oazah.

Prav tako bo komisija preiskovala sum klientelizma in Golobičevega koruptivnega ravnanja za pridobitev slabo zavarovanih posojil, ki so bila odobrena s strani NLB, je dodal. Vodja poslancev največje opozicijske stranke je ob tem dejal, da niso dobili odgovorov na vprašanja glede hipotek in ustreznega zavarovanja kreditov, ki jih je omenjena banka dali Ultri.

 

Zakaj komisija in ne interpelacija?

Na vprašanje, zakaj SDS sedaj predlaga preiskovalno komisijo, ni pa vložila interpelacije proti visokošolskemu ministru, je Tanko odgovoril, da bi bila interpelacija enkraten dogodek s predvidljivim izidom, zato je komisija ustreznejša. "Če bi se odločili za interpelacijo, bi bil izid glasovanja glede na to, da je ves državni vrh podprl Golobičevo ravnanje, že vnaprej jasen," je pojasnil.

Komisija bo tudi preiskovala sum klientalizma in Golobičevega koruptivnega ravnanja za pridobitev zelo velikih nepovratnih sredstev in poslov za podjetja v skupini Ultra. Pri tem je vodja poslancev SDS omenil elektronizacijo študentske prehrane in "nekatere posle z mestno občino Ljubljana".

"Ni prijavil vseh deležev"
Po Tankovih besedah se je pojavil tudi utemeljen sum, da podatki, ki jih je Golobič prijavil Komisiji za preprečevanje korupcije, niso točni. Kot je dejal, ima Golobič deleže tudi v podjetjih, ki jih ni prijavil komisiji. Dodal je, da je "evidentno, da prijava ni korektna, saj je v prijavi le eno podjetje, v katerem ima Golobič delež".

Sporno ravnanje Draga Kosa
Vodja PS SDS je dejal, da tudi ravnanja predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa "niso v skladu z vlogo organa", ki ga vodi. Dodal je, da tudi ni "zaznal načelnega mnenja protikorupcijske komisije" o Golobičevem ravnanju. Obenem je poudaril, da obstaja utemeljen sum, da je Golobič premoženje pridobil tudi nezakonito.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.