Slovenija
24 ogledov

DZ zavrnil novelo ZOFVI

solatizer Žurnal24 main
Državni zbor je ob vnovičnem odločanju zavrnil potrditev novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI).

Državni zbor je ob vnovičnem odločanju s štirimi glasovi za in 29 glasovi proti zavrnil potrditev novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI). Vlada je na dopisni seji sprejela odločitev, da v parlamentarni postopek pošlje nov predlog zakona, vendar brez spornega 100-odstotnega financiranja zasebnih šol in možnosti združevanja vzgojno-izobraževalnih centrov. Državni zbor je pred tem sledil pozivu šolskega ministra Milana Zvera in ni ponovno podprl novele ZOFVI.

Zver je poslancem predlagal, naj novelo zavrnejo, hkrati pa napovedal, da bo vlada pripravila nov predlog zakona, ki ne bo vključeval najspornejših točk, kot sta stoodstotno financiranje zasebnih šol in ustanavljanje vzgojno-izobraževalnih centrov.

Pozitivne plati novele
Šolski minister Zver je pojasnil, da bi z zavrnitvijo ZOFVI padle številne dobre in nujne rešitve, čeprav sta sporni morda le dve. Zakon namreč prinaša brezplačne učbenike za celotno osnovno šolo in brezplačno podaljšano bivanje do 5. razreda. Blokada zakona bi onemogočila tudi nujne spremembe učiteljskega profila po bolonjski reformi, zastala pa bi modernizacija srednjih šol, ki je že v teku. Med pozitivnimi rešitvami, ki bi padle v vodo, je Zver naštel še tako imenovani  protipedofilski člen, možnost javno-zasebnega partnerstva v poklicnem in strokovnem izobraževanju ter program učenja slovenščine za tujce.

Vlada bo po besedah ministra Zvera pripravila nov predlog zakona, ki ne bo vseboval najbolj spornih točk. © BOBO

 
Zver poslance pozval, naj za novelo ne glasujejo
Zaradi grožnje z referendumom s strani opozicije, ki bi za eno leto zamrznila sprejetje zakonodaje, je Zver poslance pozval, naj ne glasujejo za novelo ZOFVI. Hkrati je napovedal, da bo vlada pripravila nov predlog zakona, ki ne bo vseboval najbolj spornih točk.

Predstavnik državnega sveta za področje vzgoje in izobraževanja pri interesni skupini negospodarskih dejavnosti Zoltan Jan je sicer danes spomnil, da noveli niso nasprotovali le sindikati, ampak tudi številne organizacije iz pedagoško-izobraževalne sfere, kar po njegovem poraja vprašanje, kako bi zakon sploh zaživel v praksi. Zakon po mnenju svetnikov ni v celoti sporen, je pojasnil Jan, ki je obenem opozoril na najbolj vprašljive rešitve, predvsem financiranje srednjih šol glede na učence ter 100-odstotno financiranje programov zasebnih šol.

Opozicija pozdravlja nov predlog novele
V opozicijskih poslanskih skupinah so napoved vlade, da bo pripravila nov predlog novele, pozdravili. Na drugi strani pa je koalicija, ki se sicer še vedno strinja z vsebino zakona, pripravljena slediti kompromisni odločitvi, ki jo je v ponedeljek napovedal predsednik vlade Janša.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.