Slovenija
17 ogledov

Džamija bo lahko tudi dom

Džamija Promo
Načrti. Maja po gradbeno dovoljenje, septembra temeljni kamen, gradili bodo od dve do tri leta.

V islamskem versko-kulturnem centru bodo lahko stalno in ne le začasno nastanjeni pripadniki verske skupnosti, predvideva predlog odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu za džamijo, ki ga bo mestni svet potrdil na ponedeljkovi seji mestnega sveta.

V centru so poleg molilnice in nastanitvenega objekta za muftija predvideni še prostori za druženje, športne dejavnosti in izobraževanje (poučevanje verouka), knjižnica, manjše prodajalne in gostinski lokal.

Izbrali naključni datum

Islamska skupnost v Sloveniji bo predvidoma maja oddala vlogo za gradbeno dovoljenje za gradnjo džamije, 14. septembra pa bodo položili temeljni kamen. Datum so izbrali naključno, ker je sobota, čas po dopustih in ker je to nek razumen rok, do katerega pričakujejo gradbeno dovoljenje, je pojasnil Nevzet Porić, tajnik islamske skupnosti. Gradnja naj bi trajala od dve do tri leta, koliko bo stala, pa ni upal napovedati: po nekaterih izračunih naj bi šlo za dvomestno milijonsko vsoto.

Denar naj bi zagotovil katarski emir Hamed bin Halifa Al Thani. Z njegovo donacijo so marca tudi poplačali posojilo v višini 1,3 milijona evrov, ki so ga najeli leta 2008 za nakup zemljišča za džamijo za Bežigradom – to je stalo 4,5 milijona evrov. Ker je islamska skupnost v zemljiški knjigi že vpisana kot lastnica vseh zemljišč, potrebnih za gradnjo, bo lahko začela graditi takoj, ko bo dobila gradbeno dovoljenje.

Komentarjev 1
  • speris 10:49 13.april 2013.

    Treba je prepovedat gradnjo vseh verskih objektov. Pa kaj smo v srednjem veku al kaj?