Slovenija
6284 ogledov

Džamija v Ljubljani bo končana še letos

ljubljanska džamija
1/3
Saša Despot
V slovenski islamski skupnosti pričakujejo, da bo projekt Islamskega kulturnega centra in džamije v Ljubljani večinoma zaključen letos. Do konca leta nameravajo zaključiti obrtniška dela in vložiti prošnjo za izdajo uporabnega dovoljenja, je pojasnil generalni tajnik Islamske skupnosti v RS Nevzet Porić.

Na svoji spletni strani so objavili razpis za izdelavo, nabavo, dostavo in montažo opreme, zanjo je načrte izrisal arhitekturni biro Bevk Perović arhitekti. Vrednosti projekta po Poričevih navedbah še ne znajo natančno določiti.

Datuma odprtja sicer še niso določili. Projekt pa bo po Porićevih besedah zaključen ob 50. obletnici začetkov ideje o izgradnji džamije v Ljubljani.

"Finančna konstrukcija izgradnje je na nek način zaključena. Upamo, da bomo lahko izpolnili vse pogodbene obveznosti. Poleg pogodbenih obveznosti so še dodatni stroški za priključitev elektrike, priključna moč, stroški pridobitve uporabnega dovoljenja, oprema in podobno," je o načrtovanih financah projekta pojasnil Porić.

Osnova centra je 24 metrov visoka kocka, objekt ima 40 metrov visok minaret, pred začetkom gradbenih del pa so v sklopu centra napovedali prostor za molitev, umivalnico za obredno umivanje, po en izobraževalni, administrativni in stanovanjski objekt.

Naložba poskočila na 35 milijonov evrov, Katar jih je prispeval 26

Gradnjo so začeli leta 2015. Sprva so predvidevali, da bo gradnja stala 22 milijonov evrov; od tega je 15 milijonov prispeval Katar. Nato pa je zaradi pomanjkanja denarja gradnja zastala.

V letu 2018 je Islamska skupnost pridobila skoraj 11 milijonov evrov novih sredstev za dokončanje investicije. Muftiju Grabusu in njegovi ožji ekipi je uspelo oblasti v Katarju prepričati, da ob že doniranih 15 milijonih evrov, s katerimi so zaključili prvo fazo gradnje, prispevajo še 10,8 milijona evrov. S tem denarjem naj bi zaključili projekt, vendar brez opreme. Vrednost celotne investicije je ocenjena na 35 milijonov evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • bbojan 10:01 23.april 2019.

    Jankoviča zapret v to govejo dzamijo pa zakurit....kdo bo pa poslušal to njihovo tuljenje s tistega stolpa...to je treba spucat

  • jakec1575 23:03 22.april 2019.

    Slovenskim muslimanom privoscim imeti koncno svoj objekt. Vendar hkrati opozarjam slovensko muslimansko skupnost. Če bodo dovolili ali podpirali vahabistvo ali salafitstvo v Sloveniji, bom tudi sam sodeloval pri odstranitvi ekstremisticnih skupin, druzin iz Slovenije. Kdor se hoce iti to, naj ...prikaži več gre v domovino tega. V Sloveniji se gremo odprto druzbo, vendar ne dovoljujemo ekstremistov. Enako velja za naci ekstremiste.

  • Zan Marega 21:38 22.april 2019.

    in skoraj v celoti financirana iz države , ki odkrito podpira islamski terorizem.naslednja faza je izgradnja muslimanske četrti od đamije do samove ceste...stanovanja , halal trgovine, halal vrtci za 4000 muslimanov , ki se jih bo uvozilo iz arabije...enako kot ...prikaži več se dogaja v sarajevu in se je že zgodilo po državah zahodne evrope...zima prihaja...