Slovenija
122 ogledov

Džezve in čajniki za Arabce

Emo ETT Žurnal24 main
Celjski Emo ETT v likvidaciji bo znova oživil proizvodnjo emajlirane posode.

"Kdo ne bi bil vesel takšne novice v časih, ko poslušamo samo še to, koliko delavcev je kje odveč in kje vse se še obetajo stečaji, novih služb pa ni. Tudi sam sem bil še pred nekaj tedni zelo zaskrbljen in sem predvideval, da se bom tudi sam moral prijaviti kot brezposelni na zavodu za zaposlovanje. A zdaj sem pomirjen, saj kaže, da bom lahko delal še naprej," je novice, da bo proizvodnjo emajlirane posode v Celju nadaljeval mlad podjetnik Mitja Majcen, vesel Mile Novarlič. Tovarna Emo ETT je trenutno v likvidaciji, v njej pa je delo že maja izgubilo skoraj sto ljudi. V novo ustanovljenem podjetju Emo Novum bo, kot pravi Majcen, na začetku dobilo delo okoli 30 ljudi. "Zaposlovali jih bomo postopoma, odvisno od potreb in naročil, prednost pa bodo imeli nekdanji delavci, ki že imajo izkušnje," pojasnjuje Majcen, ki je proizvodne prostore od nekdanjega lastnika Janka Turnška vzel v najem.

So v vsaki slovenski kuhinji

Novarlič je v Emo prišel leta 1987 in bil vodja oddelka emajlirnice. Dobro se zaveda, da bi po 30 letih dela težko našel novo zaposlitev, saj ni med najmlajšimi, a je veliko premlad za upokojitev. "Imamo veliko znanja, naša posoda pa je iz kakovostnega, odpornega emajla, ki velja za zdravstveno neoporečnega. V najboljših letih smo izdelali od štiri do pet tisoč kosov na dan, delo pa je potekalo v kar treh izmenah," pravi sogovornik, ki se zaveda, da se ti časi verjetno nikoli več ne bodo ponovili. Tudi zato, ker danes nihče ne proizvaja izdelkov na zalogo, temveč se povsod sproti prilagajajo naročilom. A je povpraševanja, kot dodaja Majcen, po njihovih izdelkih na srečo še vedno veliko, v marsikateri slovenski kuhinji pa bi še danes našli njihove rdeče lončke za mleko s prepoznavnimi belimi pikami. Največ kupcev imajo v nekdanjih jugoslovanskih republikah, novi prihajajo iz Afrike pa tudi arabskih dežel. Zanimajo se za kavne džezve in čajnike pa tudi za vso preostalo posodo in darilni program. "Ves dosedanji asortiman bomo obdržali, obenem pa snovali nove izdelke in se prilagajali potrebam trga," sklene Majcen, ki upa, da bodo lahko proizvodnjo sčasoma tudi posodobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.