Slovenija
26 ogledov

E. coli povzročala težave v Loški dolini

Občina Loška dolina. Alenka Veber / Wikipedia
V Občini Loška dolina je imelo zaradi okužbe vodovodnega sistema z bakterijo E. coli težave dvesto prebivalcev, ocenjuje župan Janez Komidar.

Točne podatke bo predstavil Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana, ki jih je z anketami oziroma vprašalniki pridobival po gospodinjstvih v Občini Loška dolina.

Vzrok za okužbo vodovoda z bakterijo E. coli v juniju je težko najti, kajti vodonosnik, ki napaja enega izmed dveh vodnih virov Obrh, se razteza od Prezida na hrvaški strani preko Babnega polja, na zahodni strani pa od Loškega potoka do Obrha. Po Komidarjevih besedah je okužbo lahko povzročil en sam posameznik, ki je pripeljal greznične odpadke in jih izlil na območju vodonosnika. Zaradi obilnih padavin pa je lahko prišlo tudi do izpiranja celotnega območja vodonosnika.

Najti bodo morali nov vir

"Prav zato je do podobnih primerov v preteklosti že prihajalo, vendar do tako močne okužbe še ne, vsaj podatkov o tem še nismo zabeležili," je dejal župan Loške doline Janez Komidar.

"Glede na inšpekcijski ukrep smo morali vrtino Obrh zapreti," je še dejal Komidar. Tedaj so občini priskočili na pomoč v republiškem štabu civilne zaščite, kjer so jim posodili čistilno napravo za čiščenje pitne vode. Ta z njo prebivalce občine oskrbuje z dodatnimi 150 kubičnimi metri pitne vode na dan, saj je bilo vode iz drugega vira premalo za vse potrebe.

Zaradi onesnažene pitne vode je bilo izpostavljenih okrog 3.500 prebivalcev Občine Loška dolina, saj se le kraja Babno polje in Babna polica oskrbujeta iz lastnega vodnega vira.

Zato bo morala občina skupaj z upravljavcem vodovoda poiskati nov vir pitne vode. To bo po besedah Komidarja predstavljalo prednostno nalogo občine v tem mandatu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.