Slovenija
33 ogledov

E-upravo na Facebook

Čakanju v vrstah pred okenci upravnih enot se je do zdaj izognilo približno 170 Žurnal24 main
Raziskava. Tretjine Slovencev uporaba elektronskih storitev ne zanima.
              40
odstotkov Slovencev ne ve, da lahko številne administrativne postopke opravijo prek spleta.

Novo. Več kot 40 odstotkov Slovencev ne ve, da lahko marsikateri administrativni postopek – recimo spremembo začasnega naslova, oddajo vloge za otroški dodatek ali podaljšanje prometnega dovoljenja – opravijo prek spleta, je pokazala raziskava Tanje Brlečič na Univerzi v Northamptonu v Veliki Britaniji.

Tretjine Slovencev uporaba elektronskih storitev ne zanima, drugi menijo, da za to nimajo ustreznega znanja in računalniških veščin, da je uporaba prezapletena, ne zaupajo spletnim storitvam ali pa nimajo tovrstnih izkušenj, je rezultate raziskave, opravljene na vzorcu 190 državljanov, za Žurnal pojasnila njena avtorica.

Žurnalov nasvet
Do potrdila v vseh enotah brezplačno
Priporočilo
. Državljani naj sami pobrskajo po portalu E-uprava in si pridobijo digitalno potrdilo SIGEN-CA, ki je za fizične osebe brezplačno; zanj je treba zaprositi na katerikoli upravni enoti. Tudi tehnična pomoč je na portalu.

Nadgraditi portal
Na splošno so uporabniki v raziskavi portal E-uprave ocenili z oceno 3,5, kar pomeni, da je portal uporaben, a je še veliko prostora za napredek. "Če se zgledujemo po britanskem portalu Directgov, potem bi morali našo E-upravo nadgraditi s semantičnim iskalnikom ter jo povezati s socialnima omrežjema Facebook in Twitter. Celostno je treba prilagoditi prvo stran portala, tako da je uporabniku čim prijaznejša za uporabo," predlaga Brlečičeva. Meni, da bi bilo treba državljanom elektronske storitve približati s promocijskimi akcijami in informativnimi zgibankami.

Primerljivi z Britanci
"Iz zadnjega poročila Evropske komisije, ki primerja e-uprave v 32 državah, pa je razvidno, da je Slovenija tako po kriteriju zrelosti storitve kot njene dostopnosti zelo blizu Veliki Britaniji," na očitke odgovarja šef e-uprave Aleš Dobnikar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.