Slovenija
22 ogledov

ECB obrestno mero znižala na 0,75 odstotka

Evropska centralna banka Shutterstock
Svet Evropske centralne banke (ECB) je znižal ključno obrestno mero za 0,25 odstotne točke na 0,75 odstotka. Ta je tako prvič v več kot 13-letni zgodovini evrskega območja padla pod raven enega odstotka.

Svet ECB je znižal tudi obrestni meri za mejno posojanje in deponiranje presežne likvidnosti, ki sta po novem pri 1,5 oziroma nič odstotkih. O skorajšnjem znižanju obrestnih mer se je začelo govoriti že junija, pričakovati pa je bilo, da bodo v Frankfurtu počakali na sklepe vrha Eevropske unije pretekli konec tedna v Bruslju.

Ta je presegel pričakovanja, predsednik ECB Mario Draghi pa je po koncu zasedanja nakazal, da so v ECB zadovoljni.

Znižanje obrestne mere sicer najverjetneje ne bo prineslo hitrih učinkov za zagon gospodarske rasti, a vsaj nekoliko naj bi s tem olajšali breme tistim članicam območja evra, ki so v recesiji.

Denarna politika "ne more" nadomestiti reform

V vsakem primeru pa želi ECB okrepiti šibko posojilno dejavnost in preprečiti prevelik padec gospodarske dejavnosti v letošnjem letu. Zadnje gospodarske raziskave namreč kažejo na to, da bi se gospodarstvo v območju evra letos lahko skrčilo za precej več od predvidenih 0,3 odstotka.

Vlagatelji bodo zdaj prisluhnili Draghiju, ki bo na novinarski konferenci predstavil ocene in poglede osrednjega organa denarne politike v območju evra.

Večina analitikov ne pričakuje novih nestandardnih ukrepov za pomoč bankam ali ranljivim članicam območja evra. V Frankfurtu so namreč že večkrat dejali, da denarna politika ne more nadomestiti reformnega in stabilizacijskega ukrepanja članic območja skupne valute.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.