Slovenija
21 ogledov

E.coli tudi v Sloveniji

Janez Lavre glede podobnosti bakterije z nemško ni želel špekulirati. (Foto: Nin Žurnal24 main
E.coli v Slovenj Gradcu. Slovenija bi morala povleči konservativne ukrepe, pravi strokovnjak.

Slovenj Gradec. V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec so v prvem testu enega od bolnikov odkrili bakterijo E.coli. Bolnik je bil v bolnišnico sprejet pred tednom dni, v četrtek pa so ga odpustili. “V soboto je bil na kontroli in ni imel nobenih težav. Ni bil v tujini, kar potrjuje sum, da je dejansko bakterija že dalj časa prisotna. Ker nismo imeli testov oziroma nismo delali te kombinacije testov, nismo vedeli," nam je dejal direktor bolnišnice Janez Lavre.



"E.coli je izjemno močna"
Teste so poslali tudi na inštitut za varovanje zdravja (IVZ), ki bo bolnišnico o svojih ugotovitvah obvestil v ponedeljek. Naš vir z IVZ ob tem poskuša umiriti žogico: “Mi vsako leto odkrijemo kar nekaj primerov okužb s to bakterijo, zato tudi ni bilo posebne panike. Bolnišnice ne poročajo o vsakem primeru.” Poudarja še, da je nemška različica problematična zato, “ker je izredno agresivna in močna”.

Po svetu. Zaradi okužbe je umrlo že 22 ljudi, od tega 21 v Nemčiji in eden na Švedskem. Zbolelo je 2.150 ljudi. Pri več kot 600 posameznikih so zabeležili resne zaplete. Nemci so medtem ugotovili, da so morda vir izbruha bakterije na severu države vzgojeni kalčki.

Potrebni radikalni ukrepi
Da bi bila potrebna večja “panika”, pa je prepričan Gorazd Pretnar s koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo. “Slovenija in Evropa bi morali biti bolj radikalni pri odzivu. Ko gre za zdravje ljudi ali živali, je treba potegniti najbolj konservativne ukrepe! Pri nas bi bilo potrebno uvesti večji nadzor nad hrano in odsvetovati potovanja. Do zdaj smo igrali na srečo,” pravi in za zgled postavlja Rusijo, ki je blokirala uvoz zelenjave iz Evropske unije, dokler se ne odkrije vzrok okužb. Sam je preventivno poslal dva vzorca iz portoroške kanalizacije. Če bodo posumili na nevarnost, bodo takoj pozvali ministra, naj se poveča nadzor nad kopalnimi vodami in ugotovi, ali bakterija preživi v morju ali ne. “Tega danes ne vemo,” priznava.

Za okužbo z bakterijo E.coli v Nemčiji naj bi bili krivi kalčki, ki so jih pridelovali na severu države. Več TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.