Slovenija
11 ogledov

Eden dela, drugi se šverca

V UKC bodo podatke, koliko operacij opravi zdravnik, imeli po prenovi informacij Žurnal24 main
Operacije na zdravnika. “Ker ni evidenc, koliko kdo naredi, se nekateri tudi švercajo,” opozarja Toth z MZ.

“Podatkov o številu posegov na zdravnika za celoten Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ne moremo posredovati, ker ne razpolagamo z dovolj kakovostnimi podatki.” Tako so nam iz UKC Ljubljana po desetih dneh, ko so podatke poskušali zbrati, odgovorili na vprašanje, koliko posegov so njihovi kirurgi opravili lani. Podatke smo želeli poimensko.

Zakaj ni evidenc
Martin Toth. “Ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs misli, da so zdravniki isto kot policaji. Ampak v zdravstvu se vse da meriti, a za to od leta 1992 še ni bilo pravega interesa,” pravi. Ravnanje Fidesa – sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je označil za stalno izsiljevanje. Prepričan je, da če bi uvedli evidence, kaj kdo dela, in bi se delo razporedilo enakomerneje, bi se čakalne vrste bistveno skrajšale, ponekod pa celo izginile.

Fakin: Podatke skrivajo
Šef zdravstvene blagajne Samo Fakin je že pred časom zatrdil, da podatke o številu operacij na zdravnika UKC ima, javnosti pa jih ne želi posredovati, ker bi se razkrilo, da nekateri naredijo zelo malo. Martin Toth, svetovalec na ministrstvu za zdravje (MZ), pa je dejal, da je katastrofa, da zavodi ne vedo, koliko kdo dela. Meni, da je v zdravstvu prav zato veliko megle. “Zdravnik je malo pedagoški delavec, malo raziskovalec, malo dela na oddelku, malo je v operacijski dvorani, malo pa v ambulanti. Ker pa ni evidenc, lahko nekdo res ogromno dela, nekdo pa se brez težav šverca, plačana pa sta enako,” je opozoril.

Odnesli bi ministra
Zdravniški lobi je tako močan, da tisti minister, ki bi se lotil spremljanja produktivnosti zdravnikov, “ne bo niti priljubljen niti ne bo dolgo minister”, je razložil Toth in dodal, da se področje ni uredilo, ker je bila večina dozdajšnjih ministrov zdravnikov in “vrana vrani pač ne izkljuje oči”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.