Slovenija
58 ogledov

Eden najbogatejših Slovencev bo služil še do konca leta

slovenija 30.05.13, Dari Juzna, sodisce, sojenje, foto: Anze Petkovsek Anže Petkovšek
Ljubljansko sodišče vsake dva meseca prejme poročilo o tem, kako Darij Južna služi kazen.

Darij Južna, eden od najbogatejših Slovencev, ima še dobra dva meseca čas, da odsluži kazen zaradi pranja denarja ter oškodovanja cestnega in gradbenega podjetja CGP za skoraj pet milijonov evrov.

V začetku novembra lani se je Južna zaposlil pri nevladni izobraževalno-varstveni organizaciji, združenju Sezam, kjer bo moral opraviti 1.260 ur družbenokoristnega dela. S tem je dolenjski poslovnež tudi uradno začel služiti leto in devet mesecev zaporne kazni, kolikor mu jo je ljubljansko sodišče naložilo julija.

Vsake dva meseca poročajo sodišču

Hkrati pa je Južna začel različna dela opravljati tudi za ljubljansko Osnovno šolo (OŠ) Nove Fužine, med drugim naj bi neuradno skrbel za ozvočenje ob različnih dogodkih na tej šoli. Obe zaposlitvi so mu priskrbeli na zato pristojnem Centru za socialno delo (CSD) Metlika. Ta mora zdaj Južno pri delu strogo nadzirati.

"Po opravljenem delu bo izvajalska organizacija posredovala končno poročilo CSD, slednje bo CSD posredovalo sodišču, izvajalska organizacija pa vsaka 2 meseca tudi obvešča CSD o opravljanju dela. Naloge, ki so opredeljene v novih tripartitnih dogovorih in jih opravlja obsojenec so konkretno in jasno določene, časovno izmerljive, omogočen pa je tudi nadzor nad opravljenim delom obsojenega," poudarjajo na sodišču.

Če ne bo delal kot se pričakuje, bo moral v zapor

Sodišče je konec lanskega leta, ko se je izkazalo, da se je Južna sprva dogovoril, da kot sodelavec društva Sezam zbere za okrog 19.000 evrov donacij, odredilo, da to ni primerna kazen.

"Sklenjena tripartitna dogovora sta bila posredovana v mnenje tudi Specializiranemu državnemu tožilstvu (SDT), ki je ocenilo, da sta neustrezna. Prav tako je bilo istega mnenja sodišče, zato je sodišče CSD Metlika z dopisom pozvalo na sklenitev novega dogovora. Nova tripartitna dogovora sta bila s strani CSD posredovana sodišču 19. decembra 2013, iz njiju pa izhaja, da je obsojenec do podpisa novega dogovora opravil že 69 ur v korist OŠ Nove Fužine in 76 ur dela v korist SEZAMA," dodajajo na sodišču.

Dolenjski poslovnež mora svojo kazen zaradi pranja denarja odslužiti izključno s fizično opravljenim delom. Na delovnem mestu mora biti vsak dan, delo pa mora opravljati pod neprestanim nadzorom in vsak dan dokazovati, kaj vse je med delovnim časom postoril. 

Če se bo konec leta izkazalo oziroma bo sodišče ob branju končnega poročila ocenilo, da je Južna poskušal izkoristiti zaupanje sodnikov in se izogibal delu, ki bi ga moral opraviti in da kazni ni odslužil, ga lahko takoj pošljejo v zapor, da tam odsluži kazen, ki je ni z delom.

"Če obsojenec v celoti ali deloma ne izpolnjuje nalog v okviru dela v splošno korist ali v pomembnem delu ne izpolnjuje navodil v okviru varstvenega nadzorstva ali se izmika stiku s svetovalcem ali drugače krši obveznosti iz dela v splošno korist, sodišče s sklepom odloči, da se izrečena kazen zapora izvrši v obsegu neopravljenega dela. Obseg dela se določi tako, da se en dan zapora nadomesti z dvema urama dela,"  opozarjajo na sodišču.

Komentarjev 2
  • maresem 11:40 07.oktober 2014.

    Ja, bravo Slovenija, bravo pravna država.... smrdiš že po celem svetu.

  • STF 11:23 07.oktober 2014.

    Ukrads 5MIO in dobis 1300 ur dela! To je 3.800€ na uro. Dobro so plačani naši kriminalci ni dvoma.